зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Освен че внасят уют и добро настроение, много от стайните цветя помагат и за прочистването на въздуха, свеждат до минимум вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали.

ЦВЕТЯТА СНАБДЯВАТ АКТИВНО С КИСЛОРОД
Доказано е, че въздухът в жилището става по-чист с 40%, след като в дома се разположат няколко саксии със стайни растения, заради способността им да поглъщат въглероден двуокис и да отделят кислород. Най-ефективните доставчици на кислород са хлорофитум, дифенбахия, монстера, фикус, аукуба, каладиум.
ЦВЕТЯТА УНИЩОЖАВАТ БАКТЕРИИТЕ
Много растения отделят фитонциди – бактерицидни вещества, своеобразни растителни антибиотици, които унищожават бактерии. Доказано е, че антуриумът например унищожава 70% от стафилококите (бактерии, причинители на инфекции) в помещението. Поставете растението на недостъпно за деца и домашни животни място, защото сокът му е отровен. Азалията унищожава стрептококите (други причинители на инфекции). Успешно се справят с „битката“ срещу микробите всички цитрусови дръвчета, миртата, розмаринът, хлорофитумът, аглаонемата, пелеята, дифенбахията, хибискуса, каланхоето, пиперонията.
ЦВЕТЯТА ПОДОБРЯВАТ ИМУНИТЕТА
Лимоновото дръвче, здравецът, бръшлянът, наровото дърво и аспарагусътизпаряват във въздуха фитонциди и етерични масла, полезни в преодоляването на редица заболявания. Така те способстват за подобряването на имунитета на обитателите на жилището.
ЦВЕТЯТА „ПОГЛЪЩАТ“ ВРЕДНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Антуриумът преработва и премахва вредните за човека ксилол и толуол, които са съставна част на някои от съвременните строителни материали. Папратта нефролепсис също преработва до безвредни тези опасни за здравето вещества. Азалията и спатифилумътпоглъщат от въздуха фенола и толуола.
ЦВЕТЯТА НЕУТРАЛИЗИРАТ АМОНЯКА, ОТДЕЛЯН ОТ ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ
Антуриумът поглъща амоняка, който се отделя в дом, където има домашни животни, и по този начин намалява вероятността от заболявания на дихателните органи. Други не по-малко ефикасни унищожители на амоняка са стайната хризантема и азалията.
ЦВЕТЯТА НИ ЗАЩИТАВАТ ОТ СПОРИТЕ НА ГЪБИЧКИТЕ
Японската аукуба унищожава спорите на гъбичките, които летят във въздуха, попадат в дихателните пътища и предизвикват сухота в лигавицата, дразнене на гърлото и кашлица. Това растение с буен растеж и големи листа е особено важно да се отглежда на първите етажи на зданията, къде...