зелен дом   горещ телефон на фирма "Чистота" за сигнали на граждани - всеки ден - 032/ 67 58 17

Ако обичате растенията и искате да имате такива у дома, но никак не ви бива в градинарствто и редовно успявате да уморите цветята, ето няколко, които наистина могат да живеят почти сами.

1. Тиландсия — въздушно растение
Поставете растението на светло място, на непряка светлина. На всеки 1 до 2 седмици накисвайте растението си във вода за 5-10 минути. Можете да използвате вода със стайна температура или дъждовна вода.
Тиландсията дори не се нуждае от почва, за да живее. Може да го отглеждате дори и само във вода. Ако вашето растение получи подходящи грижи, то дори ще цъфти.
2. Каланхое
Растението обича да се припича на пряко слънце, така че го поставяйте на ярко осветени места. Не го поливайте твърде много. Горните няколко сантиметра на почвата трябва да са напълно засушени преди да го полеете. В този смисъл растението е много издръжливо и на дълги периоди на суша, например ако отсъствате дълго време от дома си.
3. Коледен кактус
Поставете коледния кактус на добре осветено място, но далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте само когато горната част на почвата е напълно изсъхнала.
4. Кафе арабика
Поставете растението кафе близо до прозорец със щори или на полусянка.
Поливайте поне веднъж седмично и пазете почвата от пълно изсъхване.
Сред разновидностите кафеено растение кафе арабика е най-подходящо за домашно растение. Кафеените растения са издръжливи и красиви и дори могат да дадат плодове в домашни условия.
5. Калатея - молитвено растение
Поставете калатеята в светла стая, но далеч от пряка слънчева светлина. Тези растения не понасят добре сушата и обичат почвата им да е влажна (но не преполята).Нарича се молитвено растение, защото повдига листата си в изправено положение през нощта и позицията на листата изглежда така сякаш се моли.
6. Филодендрон
Поставете растението в стая с непряка слънчева светлина или на място, където слънчевата светлина се филтрира от прозрачна завеса.
Поливайте веднъж седмично, по-рядко през есента и зимата. Филодендрона обожава помещения с висока влажност, но понася и по-сух въздух.
7. Орхидея
Орхидеите предпочитат да са близо до умерено светъл перваз на прозорец или подобна среда. Вивеят добре на северни прозорци или в баня с прозорец. Поливайте на всеки 7-10 дни по мъничко. Орхидеите трябва да се държат в саксия с добър дренаж.
8. Бромелия
Поставете бромелиите на няколко метра от прозореца, далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте на всеки 3 до 4 седмици и на всек...