Новина от категория България
Архив на публикациите

Най-дългият тунел в Европа ще е в България

Три площадки за хеликоптери и най-дългият пътен тунел в Европа ще бъдат изградени по трасето на автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на форум, провел се в сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия.
Министърът посочи, че те ще служат за реакция при извънредни и аварийни ситуации в някой от двата големи тунела, които се предвижда да бъдат изградени в 65-километровия участък Благоевград - Сандански.
Трасето е разделено на три участъка. Първият ще е от границата на Благоевград до Кресненското дефиле и ще е с дължина около 21 км. Два километра от тях ще бъдат тунел с по две ленти във всяка посока. Името на съоръжението ще е "Железница". Цената на изпълнението ще бъде около 350 млн. лева общо за пътната и тунелната части.
Вторият подучастък е най-предизвикателният, защото в него ще бъде изграден тунел с обща дължина от 15.35 км. Това е най-голямото пътно тунелно съоръжение в Европа и второто в света. Тунелното съоръжение ще струва около 1.1 млрд. лв., като се предвижда заради екологични изисквания то да бъде вкопано на 30 метра в земята.
Третият участък няма да има тунели, като неговата дължина ще бъде около 23 км, а по дължината му ще има няколко надлеза и подлеза. Сумата за неговото изграждане е около 300 млн. лв.
По трасето ще бъдат предвидени няколко места за отдих, на които ще има обичайните крайпътни обекти - бензиностанции, заведения и др. Няма да се плащат такси по магистралата. /Newsbg

Публикувана на
11 Март 2014 година