По света киселото зеле е смятано за най-германското от всички германски ястия. А това не е особено оправдано, тъй като версии на ферментиралото зеле има по цял свят. То е особено популярно в регионите с дълги зими, тъй като съдържа витамин С и други важни хранителни вещества. Именно поради тях навремето са товарили големи количества зеле по морските плавателни съдове - за да защитят моряците от скорбут.
Млечнокиселата ферментация наред със сушенето и осоляването е един от най-старите методи за консервиране на храни - вероятно се прилага от над 10 000 години. За киселото зеле няма сведения кога и от кого точно е "открито". Но макар и да има дълга традиция в Германия, определено не е германско откритие.
Още при строителството на Голямата китайска стена през трети век пр.Хр. работниците са се изхранвали предимно с кисело зеле и ориз. Според преданията монголските племена и татарите са пренесли киселото зеле от Китай на запад.
Още Хипократ е описвал в трудовете си киселото зеле, римляните също са го ценели. В Европа зелето се разпространява най-вече чрез градините на манастирите и през 12-и век вече се налага по трапезите. След като през 1804 един френски готвач успява да го консервира в буркани, Наполеоновата армия също въвежда киселото зеле "на въоръжение". Същия подход възприемат и противниковите армии и така киселото зеле се превръща във важна тяхна провизия. По тази причина германците още по време на Първата световна война са наричани най-вече от американците The Krauts - зелчовците. Италианците са малко по-любезни - те наричат германците Krauti.
През 1687 година италиански пътеводител отправя специално предупреждение във връзка с трудно смилаемата храна: "Германците ядат големи количества зеле, което не би понесло всекиму". През 19 век швабският поет Лудвиг Уланд в своята "Песен за месарската супа" възпява зелето като най-типичната германска храна. Особено в САЩ в един момент "немското" и "киселото зеле" стават направо синоними - документирана е фразата "германско като киселото зеле", през 1869 година в едно американско списание за първи път като обидна за германците се използва думата Sauerkrauter - кисели зелки.актуално
12 Януари 2025 година