Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Чудодейното масло Гхи

Става дума за един наистина забележителен продукт, получен по пътя на претопяване на качествено краве масло, но на много бавен огън. В процеса на това претопяване от маслото се отделят белтъчните примеси и влагата, остава само мазнината в чист вид.
Според Аюрведа маслото Гхи съдържа в себе си благодатната енергия на Слънцето, която е способна да лекува различни заболявания, защото голяма част от болестите са предизвикани именно от недостига в организма на фината слънчева енергия.

Топеното масло по този уникален начин се използва за масажи и разтривки, като тогава към него се добавят етерични масла. То е и хранителен продукт, който може да се употребява спокойно по време на ядене. Например за подобряване на храносмилането преди и след ядене приемайте по една чаена лъжичка от маслото Гхи, бавно го усвоявайте в устата, така се засилва храносмилането, както и обмяната на веществата. То оказва сгряващо въздействие, давайки мека топлина на организма. Затова, ако ви безпокоят болки в ставите, в кръста или пък ако ви е студено и боледувате от простудни заболявания, лекувайте се с него. Разбира се, то е много полезно и при слаб имунитет, и при лошо настроение.
Приготвяне на топено масло Гхи в домашни условия
За целта ви е необходимо висококачествено краве масло с масленост не по-малка от 80%. Колкото по-висока е маслеността, толкова по-добре и по-малко отпадъчни вещества ще има. Далеч не всяко масло в магазина е чисто краве и без примеси, затова е най-добре да си го купите от ваши познати производители на млечни продукти.
Вземете емайлиран съд и сложете в него маслото, поставете на бавен огън, но когато започне да се топи, намалете температурата до минимум. Така на повърхността постепенно ще се образува бяла пяна – това са белтъчини и вода. Много внимателно обирайте с дървена лъжица тази пяна. На дъното също ще се образува лека утайка, но нея не я закачайте. Тенджерата трябва да е отворена, а вие постоянно отделяйте пяната. Не допускайте да заври, а когато вече няма пяна, ще можете да видите дъното, защото маслото е прозрачно.
Цветът на топеното масло Гхи е златист, то има много приятен аромат. Времето на претопяване зависи от обема на маслото. 200 г например се претопяват за около 30 до 50 минути, но вие се ориентирайте не по времето, а по външния вид. Накрая много внимателно излейте готовото масло в буркан и оставете да изстине на стайна температура. Може да се съхранява в хладилник месеци наред. По-добре да е в затворен съд.
• При различни ставни проблеми си правете нежни масажи и втривания с маслото Гхи. Или смесвайте с невен и втривайте в областта на болните стави.
• Ако страдате от лошо кръвообращение в главния мозък, добавяйте в това масло кардамон или канела на прах, като много добре разбърквайте сместа и намазвайте носните кухини. Опитайте да стигнете по-дълбоко. Тъй като носът е тясно свързан с мозъка, мозъчното кръвообращение бързо ще се възстанови. Помага и при хрема.
• Помага и при счупвания за по-бързо зарастване, смесено с извара.
• За лечение на радикулит си пригответе ваната и си направете една „маслена баня”, като сложите във ваната от това лековито
масло. Можете да добавите и малко ситно смлян синап, но внимавайте с него, за да не изгорите кожата си.
• За добро храносмилане е достатъчно да хапвате по една чаена лъжичка преди и след хранене. Оставете го в устата бавно да се разтопи и после го поглъщайте. Има и конкретна рецепта: смесете 1 чаена лъжичка от маслото
Гхи с 1 чаена лъжичка резене, четвърт чаена лъжичка черен пипер, четвърт чаена лъжичка индийско орехче, четвърт чаена лъжичка кориандър, четвърт чаена лъжичка канела и четвърт чаена лъжичка кардамон. Тази смес също се използва преди ядене и след ядене по половин чаена лъжичка.
По същия начин трябва да я подържите в устата си, за да се усвои добре, след което да погълнете./zdrave.to

Публикувана на
24 Август 2024 година