Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Край на жегите в градския транспорт! Как вече ще пътуваме на хлад без климатици

Пловдичани повече няма да се чувстват като в нов 10-ти кръг на Ада, ползвайки автобусите на градския транспорт. В тях вече няма да сме като консерва с цаца, плувнала в превозвачески сос „Дошков и сие“. Ще бъдем в 5-звезден транспортен лукс. Благославяйки най-компетентния общинар с ресор „транспорт“: „Жива и здрава да е зам.-кметицата! Друго си е да се качваш, например, в „седмицата“ и да усещаш планинския лъх на хижа „Здравец“. Палят свещ в църквата, кръстейки се благодарствено пред иконата на покровителката на градския транспорт Св. Савина.
Динко ПЕТКОВ

Споменаването на хижа „Здравец“ не е случайно. Насочва ни към кардиналната промяна на транспортната схема под тепетата.
Частните превозвачи се оказаха големи темерути и пердета. С какъв ли не натиск пробваха да ги вразумят и да пуснат климатиците в автобусите си. Уж кимаха, че няма проблем, а положението не се променяше. Някои се трогнаха и започнаха да раздават китайски ветрила , ако покажеш карта, че си редовен пътник. Стигна се дотам, че загрижените кондуктори питаха пловдивчани, престрашили се да се качат в градските автобуси: „Г-жо, написахте ли си завещанието, а?“ или „Г-не, сетихте ли се да заверите нотариално завещанието си, после наследниците ви да не се тюхкат, че е невалидно!“.
Темата „Що е градски транспорт и има ли почва той у нас“ е приоритетна за електронния всекидневник „Пловдивмедия“. Репортерите ни стават и лягат с нея. Сънуват я – и като мокър сън, и като кошмар. Не случайно ни прекръстиха на „Градскотранспортнамедия“.
И се допитат до нас в кой автобус има пуснат климатик, че имали намерение да пътуват с градския транспорт, пък им било още рано за летален край.
По свои канали подразбрахме каква кардинална променя се готви в транспортната схема на града. Засягат се основно досегашните маршрути. Тезата била, че и сега те били едно към гьотере. За да стигнеш до Тримона, да речем, заради бутнатия Бетонен мост, заобикаляш почти през Куклен. А за стигнеш до Кършияка, се минава през град Стамболийски. Така че в това отношение не се очаквали мрънкания от пътниците. А усещането им, че в автобусите все едно вече са на пуснатия до дупка климатика на диванчето в хола им, ще ги доведе до оргазъм, пардон, до възторг.
Прогнозата на професорите-климатолози, че тези дни ни очакват температури плюс 40 градуса. Ако според новата градскотранспортна стратегия в автобусите ще е не повече от 20-25 градуса. И то без да работят климатиците.
Общинското хрумване как да стане това е хем простичко, хем ефективно. Качвате се по линия „27“ Смятате да слезете на спирката на Понеделник пазара. Няма проблем, крайната цел ще бъда осъществена. Но с незначително заобикаляне. Маршрутът на „27“ ще претърпи изменение. Ще минава пред село Дедево. Да, да, гарантирано така ще се вкара свеж планински въздух в автобусите. От жегата няма да има и помен. За предпочитане е пътуващите превантивно да си носят и някоя връхна дреха, ако им стане студено.
По линия „17“ пък, за да отидеш в Прослав, ще се минава през Белмекен-Сестримо. Там още има сняг. Ако си запален по зимните спортове, може да помолиш шофьора да спре за малко, да направиш едно спускане със ски. За пенсионерите е предвидена нова услуга – пътуване в градския транспорт с едно преспиване. Защо те да не отпуснат малко с едно айлякуване в някоя от хижите, които са по маршрута на взетия от тях градски автобус!?
Ако пловдивчани останат доволни от новата транспортна схема, покровителствана от св. Савина, разбира се, в близко бъдеще може да я променят. Качвайки се пак на линия „27“ в посока Тримона, освен през местността „Копривките“ вече ще се минава и покрай някой от гръцките плажове под Кавала и остров Тасос. Ох, градски транспорт на Пловдив, ох кеф!

Публикувана на
09 Юли 2024 година