Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Черен ден за Макрон, Льо Пен също не успя

Двама се карат, трети печели. Общо взето това показват предварителните резултати на историческия втори тур на изборите във Франция за Национално събрание (долната камара на парламента). Според екзитпола на Ifop неочаквано първо място на изборите отива за ултралевия Нов народен фронт, начело с Жан-Люк Меланшон, който може да получи от 180 до 215. На второ място е президентската коалиция. на Еманюел Макрон със 150-180 места. А партията на Льо Пен Национално обединение вече е на трето място и може да разчита на 120-150 мандата.

Но нито една от тези три политически сили не получава абсолютно мнозинство в парламента, което означава, че ще трябва да преговарят за коалиция. Лидерът на партията Invictus France, която е част от левия блок Нов народен фронт, Жан-Люк Меланшон, в отговор на резултатите от екзитпола, заяви, че Макрон ще трябва да назначи представител на левия блок за премиер. „Президентът трябва да призове Новия народен фронт на власт“, каза Меланшон, добавяйки, че той трябва да признае поражение.
Преди време в интервю за L'Opinion Жан Люк Меланшон повдигна въпроси, които са не само в дневния ред на Париж. „Франция няма място в НАТО. Русия е надежден партньор, но САЩ не са”, каза той в него. Категоричното искане за излизане на Франция от НАТО е далечен отглас на позицията на френския президент Шарл дьо Гол от средата на 60-те години на ХХ век, който запази страната само в политическия формат на пакта. Възстановеното пълноценно членство на Париж в Северноатлантическия пакт в края на първото десетилетие на ХХI век явно вече не е актуално.
Надеждите на Марин льо Пен са попарени
Марин льо Пен и съюзникът й Жордан Бардела се надяваха на драматична и историческа победа. Прогнозите на големите френски телевизионни оператори, показват не само, че надеждите им са попарени. Всички те показват, че левият Нов народен фронт, сглобен набързо, след като президентът Макрон свика тези избори, може всъщност да е спечелил надпреварата. Това не би означавало, че могат да съставят каквото и да е правителство, защото резултатът е раздробен парламент, но ако левицата е спечелила, това е голяма пробив в очакванията на крайната десница, допълва още BBC.
Първи реакции след вота
"Франция не даде власт на крайнодясното Национално събрание", каза лидерът на социалистите Оливие Форе след резултатите на втория тур на френските избори. Той обяви, че Новият народен фронт ще бъде най-големият блок в парламента и трябва да му бъде позволено да състави правителство.
Наричаният често "марионетката на Льо Пен" Жордан Бардела критикува "съюза на безчестието", който "лишава французите от политика на възстановяване".
"Еманюел Макрон хвърли Франция "в блатото", заяви вицепрезидентът на обединението на крайната десница Себастиен Шеню по CNews. Депутатът заклейми "напълно неестествените съюзи" във връзка с многобройните оттегляния за блокиране на крайнодясната партия.
Макрон запази мълчание
Еманюел Макрон ще изчака "структурирането" на новото народно събрание (това е долната камара на френския парламент), за да "вземе необходимите решения". Ето защо френският държавен глава няма да говори тази вечер, съобщиха от Елисейския дворец.
Избирателната активност в 17:00 ч. местно време, три часа преди затварянето на избирателните секции, е била най-висока от четири десетилетия насам, предаде АФП.
Данните на Министерството на вътрешните работи показват, че 61,4% от избирателите са гласували.

Публикувана на
07 Юли 2024 година