Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

С каква гордост ще разказваме на внуците си: Новият златен период на Пловдив беше при Манол Пейков!

На историците, занимаващи се конкретно с Пловдив, им провървя. Вече може да се говори за нова епоха в развитието на града. Към древноримската, тракийската и възрожденската ще прибавим и тази по времето, когато е живял гениалният депутат-трубадур. Как исторически правдиво звучи: „Пловдив през епохата на Манол Пейков“.

Динко ПЕТКОВ


С каква гордост съвременните пловдивчани ще разказват на внучетата си. „Новият златен период в историята на Пловдив беше при Манол Пейков. Евроатлантическият му връх. Беше цъфнал и вързал по негово време. Ех, деца, едва ли ще се повтори това славно време!“.
Прагматичните филибелии отсега трескаво събират всичко свързано с живота и дейността на Манол Пейков. След време всяка манолпейкова вещ най-малко ще удвои стойността си.
Пенсионираният старшина от Гарнизонната фурна Стойчевски, например, държи в трезор една употребявана салфетка. Употребявана, употребявана, ама не от кого да е, а от самия Манол Пейков. Бил точно на съседната маса, когато знаковият пловдивчанин си бил поръчал 10 кюфтета, 2 шницела, едно пиле на грил и няколко бирички. Накрая се избърсал със салфетката. „Ще я оставя на сина ми, ако някой ден реши да вдигне още един етаж, може да продаде на търг салфетката, да има достатъчно средства за строежа!“, въодушевен е той.
Известният адвокат П. В. пък е успял да се снабди с фактура, попълнена лично от Манол Пейков. Срещу нея със събрани онлайн пари е платил поредния генератор за Украйна. Така, вероятно, си е смъкнал ДДС-то на личната фондация.
Близък политически съратник е записал всички изказвания на Манол Пейков от трибуната на парламента. „Цяла Уикипедия са. Надлъжен и напречен разрез на състоянието на България. Формула как Народното събрание може да изкара цял мандат, а не само да е за два-три месеца. Посочва пътя, по който ще ги стигнем румънците!“, радва се той на безценната придобивка.
Учителката по българския език Петрана Гиздева твърди, че от няколко месеца не си е мила дясната ръка. „С нея сме се докосвали с г-н Пейков. Аз си я бях протегнала, а той крепко ми я хвана. Сега я показвам на учениците си и те ме гледат с други очи. С готовност се включиха да препишат на ръка „Под игото“ на Иван Вазов. Издадена на шльоковица от тази емблема на Пловдив Манол Пейков!“, трепери чак от вълнение тя.
Време е и градската управа да реагира адекватно спрямо съвременника ни Манол Пейков. И не да се отчете формално, като преименува някаква квартална уличка на него. Два-три най-големи булеварда следват да се нарекат на името му. Какъв е този фонтан на пеликаните срещу общината? Друго ще е вече да се казва „Фонтан Манол Пейков с пеликаните“. Известни са певческите му възможности, защо анонимните Пеещи фонтани в Цар-Симеоновата градина не се прекръстят на „Пеещият Манол Пейков“. И от там да се чува хитът „Крокодилът Гена“.
А час по-бързо Мильо на стълбите на Каменица да бъде демонтиран. На мястото му да се постави Манол Пейков. В същата поза. С ръка на ухото – как постоянно се вслушва в неволите на украинците, пардон, на пловдивчани. Знае се с какво е известен бай Мильо, вижда се по издутия му крачол. По тази линия Манол Пейков не му отстъпва – известен е не като някой Късопишковец. Доказан Дългопишковец е.

Публикувана на
17 Юни 2024 година