Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Затвориха Бетонния мост! Ще го отворят ли след 6 месеца!?

Днес затвориха Бетонния мост. Предстои реконструкцията му, която ще продължи 6 месеца. На място бе и кметът Костадин Димитров, който заяви, че отлагали възможно най-дълго затварянето, но вече е дошло времето и това да се случи. Дано успеят да завършат реконструкцията в срок, заяви Димитров и се прекръсти, след като бяха поставени загражденията при пресечката за “Билла”.
Катя КАЗАКОВА

“Движението по "Кукленско шосе" вече е пуснато, коли вървят и по "Модър-Царевец", но нямаше как да се чака завършването на пробива под гарата. ”, обясни градоначалникът.
Спира се движението на пътни превозни средства от кръстовището на бул. „Македония“ с ул. „Кукуш“ в посока север – до постъпите откъм бул. „Христо Ботев“.
Професорът от УАСГ инж. Костадин Топуров е експерт по мостострителство смята, че конструкцията на на подхода на Бетонния мост може да се повдигне, но ще е трудно.
За да стане това ще се наложи удължаванена подходните рампи на моста, което ще доведе до конфликт със съседните сгради. Според него повдигането ще направи наклона толкова голям, че през зимата преминаването по трасето практически ще е невъзможно.
Бетонният мост не позволява преминаването на влакове с вдигнати пантографи. Сега всеки влак намалява и сваля пантографа, за да премине, а това няма да е възможно за реализирането на високоскоростно трасе. Минималната височина за движение с повдигнати пантографи е 5,50. Необходими са и още 50-60 см изолационно разстояние, това означава, че трябва 6,30 от глава релса до най-ниската част на моста. Добавят още 50 см, за да избегне сегашната дъга, която съществува в района на Централна Гара Пловдив и така се получават общо 6,80 м. В момента разстоянието от глава релса до най-ниската част на моста е 4,45 м. Това означава, че съоръжението трябва да се повдигне с около 3 метра. Това означава, че трябва да се направят по-дълги заходи, за да не се получи голям наклон. На практика изкачването ще трябва да започне почти веднага след кръстовището с ул. "Авкс. Велешки". /сн. трафикнюз
Как ще се движат автобусите на градския транспорт вижте ТУК
.

Публикувана на
15 Юни 2024 година