Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Най-кръвожадното племе живее в дълбоките гори на Нова Гвинея

На света има едно много опасно, дори според някои изследователи - най-опасното племе на земята, което всява ужас у цивилизованите хора. Ритуалите им са толкова странни, че с всяват ужас. Членовете на племето Дани живеят напълно изолирани от останалия свят – в дълбоките гори на Западна Нова Гвинея.
Те се считат за едно от най-опасните племена на планетата, а също така е известно, че членовете му са канибали.
Дани или Ндани , както се нарича това племе в някои части, обитава село в плодородната долина Балием, заобиколена от планини, които достигат височина от 4500 метра в Западна Нова Гвинея, Индонезия - северно от Австралия, в югозападната част на Тихия океан.
Открити са за първи път от американския филантроп Ричард Арчболд след експедиция през 1938 г. и съвсем случайно при събиране на етноложки материали за Американския природонаучен музей.
Тогава той забеляза интересни подробности, свързани с техния начин на живот, забеляза, че племето не е запознато с метални инструменти и че използва дървени инструменти, лъкове и стрели. По негово наблюдение те са значително по-ниски, високи са малко под метър и половина.
По това време племето все още практикува канибализъм, хранейки се с телата на убити врагове. Те вярвали, че който изяде сърцето на враг, поема неговата сила и жизненост.
За да оцелеят, членовете на това племе садят множество видове картофи и отглеждат прасета.
Те обаче имат странни ритуали, които цивилизацията не може да приеме. А именно, след смъртта на близък роднина, жените отрязват горната част на пръстите си, преди да отидат на погребението. Те също натриват лицето с пепел и глина. Тези ритуали представляват израз на траур.
Преди ампутацията се завързва здраво конец около горната половина на пръста и се държи 30 минути, за да се обезчувстви, благодарение на което болката се облекчава.
Разрязването обикновено се извършва от член на семейството, след което раната се изгаря, за да спре кървенето.
Жени, които са загубили любими членове на семейството си, отдавна са отрязали върховете на пръстите си в знак на траур, но нов индонезийски закон им забранява да го правят.
Един от изключително необичайните обичаи, свързани с племето с храненето. Често се случва на трапезата им да попадне човешко месо. Според тяхната традиция, човек, който погълне сърцето на враг, се смята, че поема силата и жизнеността на починалия. Вярата в тази практика стига толкова далеч, че те вярват, че ще станат по-умни, ако ядат човешки мозъци, докато ядат краката, за да получат сила и скорост.
Въпреки че племето има страховита репутация на един от най-страховитите ловци на глави, те са много гостоприемни към посетителите.
Това се потвърждава от историята на фотографа Те Лин, който пътува до Нова Гвинея през 2016 г., за да прекара четири дни, за да опознае хората от Дани. Снимките му показват мъже, облечени в традиционна дреха, известна като котека - покривало за интимната област.
Обикновено направена от сушена кратуна, въпросът е, че тази дреха отразява сексуалните сили.
Мъжете и жените живеят в отделни колиби, а децата са с жените. Живеят от земеделие. Докато мъжете разчистват гората за нови парцели, жените обработват земята и събират плодовете. Най-голямата ценност в този район са свинете. С тях се "купуват" жени за брак, а понякога се водят и племенни войни.
Сключването на брак в това племе включва специална церемония. Бащата е този, който избира съпруга, а младоженецът според традицията грабва булката, докато тя черпи вода на извора. Тя бяга, а той бързо я отнася до хижата. Тя ще прекара там седем дни със своя приятелка. През тези дни той не яде нищо, само пие бира, направена от сагова палма.
Представителите на това племе рядко живеят повече от 50 години. Техният живот не може да бъде прекъснат от тежки болести, защото те не се разболяват от тях. /телеграф

Публикувана на
14 Юни 2024 година