Новина от категория България
Архив на публикациите

Мили родни картинки и на тези избори

Не се размина с куриози и на тези избори. След като в Пловдивско секретар на секция стана и изчезна, без дори да се обади на колегите си, с което ги постави в неловка ситуация, изборният ден и броенето на бюлетините нанизаха още куриози списъка.
Броене на тъмно и разминаване между списъците и бюлетините са част от комично-тъжната ни постизборна действителност, става ясно от информация на БНТ.
От видеонаблюдението става ясно, че има разминаване между подписите на гласувалите в избирателните списъци и бюлетините в урните.
В Габровница и в Лом хора без баджове участваха активно в броенето на бюлетините, а в Петрич, Враца и Момчилград броиха бюлетини на тъмно заради пожар в изборното помещение и проблеми с тока.
И така може да се броят бюлетини
В една от секциите в Петрич се питат защо в урните бюлетините са с една повече от реално гласувалите.
"-Освен един негласувал да трябва да е записан като гласувал ?
- Ами, ако "не", дайте да го махнем един негласувал, че е гласувал и така!
-Така ще е най-нормално!
-Единствено в списъка явно е объркано Иначе те си излизат бройките!
- Некой от негласувалите е трябвало да се подпише - да!"
След проверка в списъците, която ние не виждаме, става ясно:
"- Пише "негласувал", а се е разписал.
- Значи там е грешката!
- Дайте да си нанесем числата в протокола и филма да приключва. Никой няма да го отваря този списък, да ни излизат там по това и това е!"
В съседна секция отново в Петрич имат друг казус - подписите с гласувалите са повече от машинните разписки.
"- Те двама човека казаха, че са гласували, а им излиза една бюлетина.
- А машината не е дала?
- А те се разписаха на списъка. Разбираш ли?
- Обаче явно гласът им не е отчетен".
Как е отразено разминаването в протоколите не става ясно. Отново в Петрич лампа изгоря и подпали пердетата в секцията. След потушаването на огъня, писането на протоколите продължи.
"Докато се преместим, с телефоните си допълвахме. Това стана, когато пишехме протокола", казва Елена Цветкова - секретар на 35-а СИК Петрич.
Във Враца авария остави част от центъра на града без ток. В една от секциите продължиха да работят на тъмно. Оказа се, че половината от хората в нея са нови и не подозирали, че след края на изборния ден, трябва да си вземат флашката от машината за гласуване.
Броене на тъмно..
"- Как така не са извадени бе, хора?
- Ами, не е давано...
- Няма ги въобще. Това сериозно ли, бе?
- Сериозно".
В Момчилград, пак заради проблеми с лампа, секционна комисия работи с фенери, които им донесоха от пожарната.
При броенето в една от секциите в Лом трима души стоят в помещението без баджове, че са част от комисията. Двама от тях дори се включват активно в броенето.
В скандалната от миналия вот секция в Габровница видеонаблюдението започна час след края на изборния ден. И там застъпници участваха активно в броенето на бюлетините, а в една от секциите в Кърджали видеонаблюдението продължи само 1 секунда. /телеграф

Публикувана на
14 Юни 2024 година