Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Почина прочуто куче-разузнавач

В Полша почина кучето Вася от порода кане корсо, което, докато служи в разузнавателен взвод на морската пехота през 2022 г., се оплита в тел пред бойни окопи в Донбас. Тогава кучето отхапва лапата си, за да се върне в своята военна част.
Представителката на фондация "Кане корсо без граници" Катаржина Замиеровска е разказала за смъртта на животното, информира "УНИАН".
"Днес сърцата ни плачат... Вася, кане корсо, наш ветеран от войната в Украйна, загуби битката с тежка болест. Смело, красиво и гордо куче. Куче герой, което по време на битка на фронтовата линия, попадна във вражески капан. За да се върне при своите, той си отхапа лапата. Помогнахме на Вася да получи протеза в Полша... Той винаги ще бъде в сърцата ни... Мили Васюлик, тичай на другия край на дъгата...", написа тя.
Замиеровска е пуснала трогателно видео, в което Вася е запечатан заедно с морски пехотинци, лекари и доброволци. Според нея Вася е починал поради сърдечно заболяване (кардиомиопатия). Не е известно дали патологията е вродена или придобита.
Според украинските издания, Вася е служил в Донбас от 2016 г. в морската пехота на ВМС на Украйна. Раненото кане корсо е откарано в Полша на 14 ноември 2022 г. за протезиране, след като губи предната си лапа. Екип от полски специалисти се е грижила за възстановяване на здравето на кучето.блиц

Публикувана на
12 Юни 2024 година