Новина от категория България
Архив на публикациите

1 процент не достигна на „МЕЧ“

Улисани да коментират изненадата на вота "Величие", и социолози, и медии пропуснаха важни детайли от картината на изборната нощ и се съсредоточиха обичайно само върху прекрачилите прага на 50-ия парламент.
Под чертата от четирите процента обаче се случиха знакови обрати - по волята на българския избирател, немалко от които заслужават да не бъдат изпускани от поглед.
Така онези, които бяха най-близо до прага с немалък шанс да го достигнат, се оказаха други нови играчи - новосформираната партия на вече бившия независим депутат Радостин Василев. "МЕЧ" се превърна в най-голямата извънпарламентарна политическа сила и само 1% не й достигна да влезе в Народното събрание.
Т. нар. Руди Гела успя сам, без коалиция, с новородена формация само на няколко месеца и без медийно присъствие да събере 63 988 гласа или 2.98%. Така той изпревари с голяма преднина тренираните вече в избори "Български възход" и "Левицата", ВМРО, "Синя България" и дори дебютанта "Солидарна България", в която бяха вложени големи очаквания.
И както пропуснаха в проучванията си "Величие", така и "Меч остана пренебрегвана формация в социологическите снимки, които даваха шанс за достигане на бариерата евентуално и най-вече на "Солидарна България" и "Синя България". "МЕЧ" никой не слагаше в сметките. Партията обаче се откъсна от останалите изпаднали под парламентарния праг с видима преднина и получи два-три пъти повече гласове от тях.
"Тези 3% значат много. Няма да крия от вас - имам нотка на разочарование", каза Василев в коментара си за вота и обеща да не се отказва дотук. Заложи и на самокритика. "Ще се опитам да поправя всички грешки, които допуснахме, защото явно нещо не ни стига. Поемам отговорността за това и се надявам да намеря нови съюзници в битката срещу задкулисието", каза Василев във видео, адресирано към избирателите.свободно слово

Публикувана на
12 Юни 2024 година