Новина от категория България
Архив на публикациите

Ицо Хазарта с преференции изхвърли Даниел Лорер от новия европарламент

Сбъднаха се най-страшните кошмари на Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" - постът на евродепутат, който му бяха обещали, май му се изплъзва изпод носа. Новите трима европратеници от "Продължаваме промяната - Демократична България" се очаква да бъдат Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта.
Това съобщава "Дневник", като се позовава на източници от щаба на коалицията. Резултатите не са окончателни, тъй като не всички протоколи от страната и чужбина са обработени. Към 12 часа в понеделник (10 юни) са обработени 77.28% от данните в Централната избирателна комисия.
По неофициална информация обаче половината от гласовете за коалицията на изборите за европейски парламент са за доскорошния евродепутат Радан Кънев (квота на ДСБ и на пето място в листата) и за бившия председател на парламента Никола Минчев (квота на "Продължаваме промяната").
С преференции листата пренарежда и Христо Петров, който се очаква да бъде третият представител на обединението в Европейския парламент. Той беше на шесто място в нея.
Според данните към понеделник на обяд "Да, България" остава без представител.
Вторият в листата на обединението Стефан Тафров засега е на четвърто място, което не е достатъчно. Елисавета Белобрадова, която беше на последното 17-то място в листата, се изкачва до петото място, но гласовете също не й достигат.
До момента "Продължаваме промяната - Демократична България" запазва мълчание, като изявления се очакват след обявяването на окончателните резултати.
В кампанията Христо Петров е заявявал публично, че ще отиде в Европейския парламент и ще се откаже от мястото си в Народното събрание, ако знае, че може да изпълни задачите, които си е поставил. Той водеше кампания с фокус европарламент и послание "Един човек променя политиката", а в последните дни в социалните мрежи призова, че му трябва подкрепата на поне 30 000 от избирателите с преференция.

Публикувана на
10 Юни 2024 година