Новина от категория Светът
Архив на публикациите

24-годишен инфлуенсър и звезда в "ТикTок влезе в европарламента

24-годишен независим кандидат, инфлуенсър и звезда в "ТикTок" ще е един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове.
Избирателната активност на двойния вот, който се проведе в една от най-малките страни членки днес – за Европейски парламент и за местни органи на самоуправление, е 50,5%.
Със спечелените около 15-17% от гласовете на кипърските избиратели независимият кандидат за евродепутат Фидиас Панайоту се класира на трето място в надпреварата за Европейския парламент и със сигурност влиза в него, според екзитполовете.
Инфлуенсърът, популярен на острова само като "Фидиас", има над 2,6 млн. абонати в канала си в YouTube. В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света.
"Това е може би първият път, когато е избран напълно независим кандидат, без да има никаква връзка с политическа партия, но със социалните медии като единственото си оръжие", подчерта той. "Ще се опитам да бъда най-добрият и полезен кипърски евродепутат“, обеща Фидиас.
Първи депутат в Европарламента изпраща крайнодясната националистическа партия "Национален народен фронт" (ЕЛАМ), каквито бяха и прогнозите преди изборите.
Дясната партия "Демократичен сбор" (ДИСИ) остава лидер, макар и с малка преднина от около 1 до 2,5% пред лявата партия АКЕЛ, и запазва двете си места в Европарламента. Преброяването ще покаже дали АКЕЛ губи едното от двете си досега места на евродепутати.телеграф

Публикувана на
10 Юни 2024 година