Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пуснаха подлеза „Модър-Царевец“ след 17 години и мандатите на 5 кмета

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в район „Западен“ беше пуснато днес. Това стана пред кмеът Костадин Димитров и трима свещеници. Строителството му започна преди три години.
Строителството струва малко над 11 милиона лева. Подлезът е важен за града, тъй като свързва два района – „Западен“ и „Южен“. След затварянето и старта на реконструкцията на Бетонния мост, ще бъде една от изходните и входните точки за „Южен“.
„Няма да режим лента, защото има още работа, но пускаме "Модър-Царевец, защото е важно", каза кметът. Има много работа, тъй като се работи по кръстовището с бул. „Хаджи Димитър” и „Солунска”. Там предстои да се изгради светофарна уредба. Това е и причината движението по „Модър-Царевец“ да бъде пуснато с временна организация на движението.
До днешния ден се стигна след близо 17 години говорене по темата „Модър-Царевец“, като идеята възникна още по времето на кмета Иван Чомаков и премина през пет кмета докато стане реалност. Проектът бе завършен още през март тази година, но заради паралелната работа по Южния обходен колектор, откриването на „Модър-Царевец“ беше отложено.
През последните три месеца беше направена пътна карта на строително-монтажните работи, за да се съгласува работата между фирмите, които изпълняваха дейностите по едно и също време.
Пробивът бе изграден от фирмата „Драгиев и Ко“, които преди 4 години подписаха договор за строителството. Управителят на фирмата Цанко Драгиев заяви, че въпреки неволите и проблемите по него, обектът е станал сравнително бързо, но по-важно качествено.
Трасето е около 760 метра от Коматевско шосе до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър.
Изградени 1400 метра велолеи, 1000 метра водопроводи, газопровод, 1700 метра канализация, 68 стълба и 70 шахти. Изградени са два асансьора за пешеходци, както и две помпени станции, които могат да се справят с по 100 литра вода в секунда.
Транспортните изследвания показват, че пътната връзка може да поема до 2000 автомобила на час.

Публикувана на
07 Юни 2024 година