Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Президентът: Време е българските политици да си отворят широко затворените очи!

„Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки?“ Това коментира президентът Румен Радев, който е на визита в Швейцария.
„Има държави, които казват, вчера го каза и главният секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря: „Аз вече имам правото да удрям вас”. Според вас това как може да приключи? Трябва да си даваме много сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, в реторика, в медии и в действия. Очаквам, ако нашите политици, не могат да го осъзнаят, обществото ни да си дава сметка. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основани на международното право. А не само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни”, настоя държавният глава.
Във връзка с критиката от премиера Димитър Главчев, че казаното е част от хибридната атака, президентът каза: „Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение. Ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия, ние нали сме член на НАТО. В момента това няма какво да го обсъждаме”.
По думите му има „интересен момент” с вътрешнополитически изказвания. „Виждам, че някои истерични реакции на точно моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и подкрепата на нашите политици, издават страх и зависимости у някои хора. И това е наистина проблем, на който трябва да се намери решение, очаквам в най-скоро време. Чуваме изпразнени от съдържание клетви в евроатлантизъм на хора, които се самоетикетират за евроатлантици, без да разбират точно за какво става въпрос. Техните демонстративни действия и клетви издават по-скоро някаква грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България”, каза още Радев, цитиран от NOVA.
За опосността България да бъде вклюбена във войната в Украйна пише и издателят Недялко Недялков: Неслучайно именно от София НАТО цинично окуражи Киев да удря руски градове със западно оръжие. Нещо като "антре" към Трета световна война. Отдавна казвам, че съзнателно ни "подлагат" за мишена. И хич не е трудно с подлогите, които имаме на власт. Украинският фронт е загубен, сега искат да отворят български. Дразнят Москва чрез София и това е изчислено - и емоционално, и геополитически. Случилото се на тъй наречената "асамблея" днес трябва да послужи като червена лампичка за всички, които ще гласуват на 9 юни.“.

Публикувана на
28 Май 2024 година