Новина от категория В общината
Архив на публикациите

За предимство при финансирането в културата се обявиха от ГЕРБ-СДС в Пловдив

Предимство при финансиране на културата и секторите в изкуството, така че всяка година да се надгражда– това е основното послание, което кандидатите от листата от ГЕРБ-СДС в Пловдив проф. Даниела Дженева и Деница Николова направиха по време на срещата им с представители на културния сектор в града.
Сред участниците бяха музейни работници, галеристи, занаятчии, писатели, музиканти, мениджъри, хора, които творят и организират големи фестивали в Пловдив.
Освен това е необходимо да се отговори на исканията на сектора и да бъде постигната стандартизация и категоризация на музеите, за да може по този начин и финансирането да бъде справедливо разпределено между тях спрямо възможностите за развитие и условията, в които работят.
Професор Даниела Дженева и Деница Николова обаче подчертаха, че необходимите промени в Закона за културното наследство зависят от мнозинството в Народното събрание. Да, работим и ще продължаваме да работим в тази посока, за да постигнем стандартизация и категоризация, категорични бяха кандидатите за представители в 50-тия български парламент от ГЕРБ-СДС. На тяхното внимание бе представено искане за финансиране и специално отношение към неправителствения сектор в сферата на културата.
Благодарение на тези регулярни срещи и факта, че секторът е държал тясна връзка с пловдивските депутати, на национално ниво са се поставяли теми, по които впоследствие са водени битки и са постигани добри резултати, подчерта заместник-кметът по култура Пламен Панов и като пример даде постигнатото от музеите в искането им за по-достойно заплащане на техните служители.
Второто място на професор Даниела Дженева – художествен ръководител на Ансамбъл „Тракия”, хореограф, университетски преподавател, е място за културата на град Пловдив в българския парламент, заявиха участниците.
На изборите на 9-ти юни ГЕРБ-СДС е с № 22 в бюлетините. За стабилна България в сигурна Европа!

Публикувана на
28 Май 2024 година