Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

8 съвета за оказване на първа помощ

Познаването на основните факти за първа помощ може буквално да ви помогне да спасите животи, включително вашия собствен. Когато се окажете в средата на извънредна ситуация, най-добре е да знаете как да оцените ситуацията, какво можете да направите, за да помогнете и дори да знаете разликата между това, което помага и това, което не.
1. Рани
Винаги, когато имате работа с рана, трябва да се опитвате да я издигнете над нивото на сърцето си. Това успокоява подуването и помага на течността да се оттича от зоната. Ако раната ви е на бедрата или задните части, легнете и я повдигнете с възглавници. Ако не можете да повдигнете раната, опитайте се да я задържите на нивото на сърцето или възможно най-близо.
2. Изгаряния първа степен
Изгаряния от първа степен, известни също като повърхностни изгаряния, засягат само горния слой на кожата ви. Въпреки че може да са болезнени, те не са сериозни. За да ги лекувате, изплакнете раната с хладка вода. Докато ледената вода може да изглежда по-очевидна, тя всъщност може да причини повече увреждане на тъканите. След като почистите изгарянето, приложете пакет с лед или студен компрес. Използването на масло или мазнина е старо народно лекарство, но това всъщност може да причини повече увреждане на раната, тъй като забавя отделянето на топлина. Паста, направена чрез смесване на вода и сода за хляб, също може да помогне за освобождаване на топлината от изгарянето.
3. Сърдечен удар
Когато става дума за инфаркт, ранната намеса помага за ограничаване на щетите. Дъвченето на аспирин може да помогне, защото ще инхибира тромбоцитите, които причиняват съсирването на кръвта, което блокира артериите ви. Когато приемате аспирин, важно е да приемате малки дози и да дъвчете хапчето, вместо да го поглъщате или да го приемате с вода, тъй като това ще му помогне да действа по-бързо. Опитайте се да се свържете със спешна помощ възможно най-скоро.
4. Ужилване от пчела
Ако сте ужилени от пчела, трябва да извадите жилото. Въпреки че обикновено се смята, че издърпването на жилото от кожата минимизира отровата, най-важното нещо е моментът. Трябва да се опитате да премахнете жилото възможно най-скоро, независимо дали го драскате, изваждате го с пинсети или го издърпвате. Когато една пчела загуби жилото си, тя освобождава аромат, който привлича други пчели в района, които вероятно ще ви ужилят от защита. След като жилото бъде отстранено и напуснете зоната, измийте раната и нанесете студен компрес.
5. Фрактури
Когато става въпрос за фрактури, не се опитвайте да изправите раната, а дръжте крайника стабилизиран и неподвижен с помощта на шина и подложка. Важното е да го държите в същото положение. Въпреки че фрактурата може да бъде обикновено изкълчване, винаги трябва да потърсите медицинско лечение, за да сте сигурни, че нараняването не е по-сериозно или дори да избегнете причиняването на по-нататъшно нараняване.
6. Очна рана
Когато се нараните, обикновено първото нещо, което трябва да направите, е да почистите раната. Въпреки това, когато нараните окото си, най-важното нещо, което трябва да направите, е да покриете окото си и тогава да потърсите помощ. Опитвайки се да почистите окото си сами, може да рискувате да се нараните още повече, вероятно причинявайки трайно увреждане. Основното изключение от това правило е, когато химикали попаднат в окото ви, в който случай трябва незабавно да го изплакнете с вода.
7. Трески
Треските са пълни с микроби и могат лесно да заразят отворена кожа. Ако имате треска, която е напълно впитана в кожата, първо трябва да почистите мястото с антисептик и след това да извадите треската с игла, стерилизирана с вряща вода. След като се измести, можете да премахнете треската с пинсети. След това измийте мястото със сапун и вода.
8. Ужилвания от медузи
Нищо не може да развали един хубав ден на плажа като ужилване от медуза. Можете да опитате да изплакнете раната със солена вода. Можете също така да изплакнете с гореща вода, оцет или да покриете раната с разтвор на сода за хляб и вода. Активният въглен също може да помогне за извличане на отровата на медузите. Може би сте чували популярната градска легенда, че урината може да се използва за лечение на ужилвания от медузи. Реално погледнато, урината обикновено няма достатъчно киселина, за да противодейства на отровата. Въпреки че има твърдения, че урината може да намали болката, горещата вода е също толкова ефективна.

Публикувана на
23 Май 2024 година