Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Най-богатата германка

Никога не е късно да станеш за резил, може да се случи на всеки, важното е след падението да се изправиш на крака, да спечелиш с чест отново уважението на близки и познати, за да ги гледаш в очите без угризения на съвестта. Точно като най-богатата германка Сузане Клатен, която е петдесета в класацията на световните богаташи с нейните 25,8 млрд. долара авоари.
През 2007 г. тогава омъжената и с три деца 45-годишна мениджърка отива сама на почивка в горите край австрийския град Инсбрук и случайно или не, се хвърля в прегръдките на швейцарското жиголо Хелг Сгарби. А неговото основно занимание е да прелъстява свръхбогати дами на определена възраст, да разбужда позаспалия ерос в телата им с романтични бягства, да ги омагьосва с измислени героични легенди за иначе тривиалната му биография на измамник и накрая да пресушава банковите им сметки.
И ако някъде някой реши да издигне паметник на „Негово величество Шмекера“, спокойно може на гранитния пиедестал да постави скулптура в цял ръст на жиголото Сгарби. Просто защото швейцарецът успява да вкара в капана си собственичката на 20% от акциите на гиганта на германското автомобилостроене „БМВ“, на 51% от тези на фармацевтично-химическия колос „Алтана“, на контролния пакет на ИТ-концерна „Интръст“ и на още ред компании с огромни печалби. Ами, благодарение на умението си да се представя като комбинация от най-привлекателните черти на безпаметно влюбения Ромео, похотливия чаровник Дон Жуан и хладнокръвния шпионин-сваляч Джеймс Бонд, швейцарецът, който съвсем няма външен вид на холивудски хубавец, успява да олекоти банковите сметки на Сузане Клатен с десетки милиони евро. Но чест ѝ прави, че когато тя осъзнава в каква измамническа клопка е попаднала и какъв човек е обичала, отива при съпруга си, при двамата им сина и тяхната дъщеря, като им разказва от игла до конец за мимолетното си увлечение и щетите от него.
Признат грях, половин грях, полицията прибира на топло измамника, а „Фрау БМВ“, както медиите покрай Рейн, Одер, Дунав и Елба понякога наричат най-богатата си сънародничка, се посвещава изключително на бизнеса, който за разлика от бързите флиртове, владее прекрасно. И скандалът не след дълго е забравен, още повече, че за него през 2014 г. германската телевизия върти цял сериал със заглавие „В капана“, в който случаят е разказан съвсем правдиво. После Сузане, оказала се от любов за кратко наивната ученичка, прелъстена и завлечена от свалящия ѝ звезди батко-измамник, предизвиква симпатиите на мнозинството от германците.
Сузане Хана Урсула Клатен с моминско фамилно име Куант е родена на 28 април 1962 г. в градчето Бад Хомбург северно и много близко до Франкфурт на Майн. Баща ѝ по онова време вече е хванал здраво кормилото на колоса за коли, а за момиченцето се грижи майка му Йоханна. През 1978 г. обаче е направен опит за отвличане на двете заради откуп, но бързите действия на полицията осуетяват намеренията на бандитите. Все пак инцидентът оставя дълбока следа в душата на шестнайсетгодишната тогава Сузане, която се заклева, ако един ден има деца, всичко за тях да бъде покрито с непробиваема тайна поне до пълнолетието им. И днес малцина са тези, които знаят нещо за двамата сина и дъщерята на „Фрау БМВ“, имената им дори не могат да бъдат открити след часове ровичкане из мрежата.
Виж, за майка им се знае всичко – завършва с отличие престижната гимназия „Императрица Фредерика“ в Бад Хомбург, после, от 1981 до 1983 г. изкарва курс за рекламни специалисти в прочутата агенция „Йънг&Рубикам“ във Франкфурт на Майн. След това се дипломира в Бъкингамския университет във Великобритания по специалността „Маркетинг и индустриален мениджмънт“, а по-късно прави мастер по реклама в прочутия бизнес-колеж на красивия швейцарски град Лозана. Университетските си знания младата жена затвърждава с продължителни стажове в лондонския клон на „Дрезднер Банк“, в представителството в Мюнхен на американската консултантска компания за управление на производствени и финансови фирми „МакКенси“. И, вече 26-годишна, през 1988 г., тя започва първия си стаж с псевдонима Сузане Кант в завода на „БМВ“ в град Регенсбург, на брега на Дунав и северно от Мюнхен.
Десетина години по-късно заедно с брат си тя става член на управителния съвет на бълващия луксозни и желани коли баварски индустриален комплекс, като в течение на следващите десетина години успява да увеличи оставения от баща ѝ Херберт пакет акции от 12% на почти 20%. А през 2012 година оправната предприемачка и инвеститорка сама придобива 51 на сто от капитала на другата семейна гордост – фармацевтично-химическия концерн „Алтана“ и го оглавява. Прави сериозни инвестиции и в няколко големи фирми с предмет на дейност опазване на околната среда, като например фабриката за преработка на отработени масла „Ависта“, от които там се забъркват куп смазочни материали. А печалбите си от тях бизнесменката влага успешно в компании, които се занимават с пречистване на водата в цяла Германия. В същото време „Фрау БМВ“ се занимава с теми като дигитален печат и нанотехнологии, като държи 30 на сто в специализираната в сектора голяма мултинационална компания „Линда Диджитал Принтинг“. Притежава също така 40% от акциите на американската компания за производство на карти с чипове „ДатаКард“, съсобственик е на базираната във Висбаден компания „Нордекс“ за вятърни турбини, инвестира щедро в стартиращи компании на млади хора.труд

Публикувана на
15 Април 2024 година