Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Гонят данъчните от Пловдивската митрополия, тъмна Индия е какви пари въртят в Църквата

Националната агенция за приходите (НАП) възложи данъчна проверка на Българската православна църква. Екип на bTV провери какво притежава църквата, какви са приходите ѝ и плаща ли данъци - тема от неизследваната земя или както казвали изследователите на непознатите места в древността: "тера инкогнита".
Бутиците на ул. "Съборна" и заведенията на пл. "Света Неделя" плащат наем на Българската православна църква, тъй като имотите са нейна собственост. Приходите от тях са "тера инкогнита" за българската държава и по-конкретно за НАП. Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия.
Преподавателят по църковно право доц. Делян Николчев разказва законно ли е това: "Принцип на съвременното право е, че не може да има привилегии за никой. По отношение на наемите Светият синод твърди, че те всъщност не трябва да подлежат на независим финансов одит, тъй като те всъщност били дарение, забележете - дарение от вярващи, а това не били наеми", посочва доц. Николчев.
В постъпите към Бачковския манастир има поне стотина сергии. Никоя от тях не плаща наем. Взимат пари от сергииджиите под формата на дарение за манастира.
Данъци за печалба от наеми държавата не търси от духовенството. Държавен контрол на приходите не се извършва.
Всъщност в края на миналата година проверка за дължими данъци от страна на църквата започна и то за периода назад, чак до 2017 г. Затова bTV изпрати запитване до НАП на какъв етап е проверката и какво е открила. Оттам отговориха, че проверката е спряна с мотив - смъртта на патриарха, и ще бъде подновена, когато бъде избран нов патриарх.
Случайно ли - това е поредният неуспешен опит на държавата да осъществи контрол върху бизнеса на църквата.
"НАП изпрати и финансовото министерство, изпрати хора, които да направят проверка на Пловдивската митрополия. Тези хора, длъжностни лица всъщност бяха изгонени. Сериозно, да. Не бяха допуснати въобще", казва доц. Николчев. В момента за имотите на митрополията се грижи бившия кмет Здравко Димитров.
Колко големи са всъщност имуществото и бизнесът на Българската православна църква?
"Какво притежава църквата - този въпрос съм го задал на своите студенти. Пиша шестица на този, който ми даде отговор. Никой не можа да даде отговор на този въпрос", казва доц. Николчев.
"Много интересно е, че Светият синод, когато не му е изгодно казва: "Не, не, оставете ни, ние сме отделени от държавата по Конституция", но в този случай на заплащане на заплати от страна на държавата, от държавния бюджет към свещенството, няма проблем. Всъщност това са пари на българския данъкоплатец, който плаща заплати на нещо, което е уж отделено от държавата", допълва доц. Николчев.
Кой в Светия синод контролира тези приходи и разходи?
"Затова зададох въпроса защо синодът не въведе регистъра на своите имоти. Защо Българската православна църква не въведе практиката, която е съществувала до 9 септември 1944 г. да се публикуват годишните бюджетни отчети на Светия синод", отбелязва Горан Благоев.
По думите му само за тази година бюджетът е отделил 38,4 милиона субсидия на Българската православна църква.
Ако регистърът на църковните имоти се въведе, денят, в който това стане публично, вероятно ще осъзнаем, че няма корпорация на територията на нашата страна, която дори да се доближава по капитализация до Българската православна църква, завършва разследването си bTV.

Публикувана на
15 Април 2024 година