Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Ти легнеш кушетка, събуеш гащи. Аз бръкна вида!“

Доктор, който е специализант-хирург се опитва да извършва гинекологични прегледи. Същият лекар преди години е задържан от ГДБОП за огромно притежание и разпространение на детско порно. Освободен е от наказателна отговорност и е осъден да заплати само административна глоба. Кой е лекарят и коя е болницата? Разказва Тина Ивайлова:
Представяме ви „Свети Панталеймон“. Специализант е. 56-годишният лекар дава дежурства в Хирургичното отделение на болницата и в Спешно д-р Артур Полшиков. Работи като хирург в държавната болница в Ямбол.
С екипа ни се свърза 24-годишна жена от Ямбол, която разказа, че хирургът Полшиков е искал да й направи гинекологичен преглед. Крием самоличността й, по нейно желание.
„Преди няколко дни се наложи да посетя Неотложното отделение, поради силни болки. От там бях препратена в Спешно отделение. Там ме прие доктор Артур Полшиков. Сложи ми няколко инжекции. От една от инжекциите на мен всичко ми се замъгли. Дойде, прегледа ме с видеозон. Всичко каза, че е наред. За него това е бактерия. След като ме прегледа ми предложи да ми направи гинекологичен преглед, за да може да установи от къде е дошла тази бактерия и каква е тази бактерия. Понеже е хирург, аз отказах да ми направи гинекологичен преглед. Искаше да ме настани в болницата, отказах. Сутринта се върнах обратно в Спешното отделение, отново ме прие той. Започна да ме прекарва през стаите. Отидохме в една стая, там имаше само една кушетка. Каза ми да легна, да си събуя гащите, за да ми направи прегледа. Отново отказах. Пипаше ми корема. Гащите ми непрекъснато бяха ниско долу.
-Как точно ти каза да ти направи гинекологичния преглед? Точните му думи?
-„Ти легнеш кушетка, събуеш гащи. Аз бръкна вида“. Това са думите на доктор Полишков. Той настояваше да направи този преглед. За мен хирург няма право да прави такъв вид прегледи. Установи, че е бактерия. Изписа ми антибиотици“.
След като си тръгва от „Спешното отделение“ на МБАЛ „Св. Панталеймон“ младата жена отива при специалист в частна болница.
„При което се оказа, че изобщо нито е било бактерия или каквото и да е, а е бъбречна криза.“
След случилото се тя решава да подаде сигнал на директора на болница „Св. Панталеймон“
„Отидох в болницата и се свързах с директора на болницата, при което той ми обясни, че аз не съм била разбрала какво той е имал предвид под гинекологичен преглед. Понеже всеки един компетентен лекар много добре знае, че хирург нямало право да извършва такъв тип прегледи. Обясниха ми, че просто не съм била разбрала неговите думи или съм ги разбрала всъщност неправилно.“
Сезира и други институции, но удря на камък.
„От Лекарския съюз ми казаха да напиша писмо, за да може да бъде евентуално разгледано. Персоналът беше там, но никой нищо няма да каже. Сестри, санитари…И те чуха, и видяха, но те мълчаха. Те нямат да застанат срещу лекар. Никой не иска да си изгуби хляба“, разказа младата жена.
Решаваме да проверим практика ли е хирургът да извършва гинекологични прегледи. Наше подставено лице си записва час за д-р Артур Полшиков. В часа за прегледа отива в Хирургично отделение, но той я посреща и отвежда в Спешното отделение, където се случва това. Разговорът между доктора и подставеното лице е записан със скрита камера.
„Д-р А.Полшиков:- Вие сте имала болки, само че горе, нали?
-Да.
Д-р А. Полшиков:- Имате гастрит, така ли?
-Да.
Д-р А. Полшиков:- Дайте, корема да видим! С какво свързвате тази болка, с какво може? Свалете по-надолу! Къде точно имате болка? Трябва отдолу да те погледна, да си събуете гащите!
-Малко се притеснявам, понеже знам, че не сте гинеколог.
Д-р А. Полшиков:- Защото болката е ниско долу, аз съм лекар. Няма от какво…
-Малко ми е притеснено, защото не искам да се подлагам на такъв преглед. Знам, че гинекологично всичко ми е наред.
Д-р А. Полшиков:- От къде го знаете?
-Ходя редовно на прегледи. Вие сте хирург, не гинеколог.
Д-р А. Полшиков:- Просто да ми е по-лесна диагностиката. Да мога да пипна отдолу, защото така през корема не мога да пипна…
С екипа ни прекъсваме този преглед. Според д-р Полшиков това, което ви показахме, е задължителна хирургична практика.
-Вие гинеколог ли сте? Защо искате да правите гинекологични прегледи?
Д-р А. Полшиков:- Аз не искам да правя.
-Току що ви чухме, че го правите?
Д-р А. Полшиков:- Това е задължителна хирургична практика
-Вие не сте гинеколог. Имате ли право да практикувате като гинеколог?
Д-р А. Полшиков:- Имам право, да. Отворете учебник по хирургия и проверете. От апендикс до перитонит, за болките в корема.
-Вие трябва да пренасочвате хората към гинеколог?
Д-р А. Полшиков:- Значи, искам да ви кажа, че човекът, който взема решението за операция, трябва да прецени дали има нужда от операция. И затова гинеколог може да сгреши. Значи този, който предлага операция, който взема решение за това дали има нужда от това нещо, той трябва да има собствено мнение.
-Вие предложихте да направите гинекологичен преглед?
Д-р А. Полшиков:- Да. Да мога да пипна, да мога да разбера дали има разлика между, дали това нещо е апендикс или…
-Вие гинеколог ли сте?
Д-р А. Полшиков:- Не съм гинеколог, обаче съм хирург. Хирургът може да прегледа жените. Да прави туше, да може да разбере дали да направи разлика, да разбере дали има хирургичен проблем или гинекологичен проблем, защото хирургичен проблем се лекува с операция, а гинекологичен с антибиотик.
-Специализант ли сте?
Д-р А. Полшиков:- Аз чакам изпита, ще ходя на изпит за хирург. Аз изпълнявам длъжността на хирург.
-Смятате, че имате право да правите гинекологични прегледи?
Д-р А. Полшиков:- Това не е точно гинекологичен преглед. Това се казва вагинално туше. Това е бимануална палпация, защото аз когато прегледам корема с ръка, не мога да опипвам примерно матката. Не мога да опипам органите на малкия таз. Някой път, когато апендикса е разположен в малкия таз, може да няма болка в коремната стена. Дава болка само ректална, при мъжете. При жените - вагинална и при децата ректална.“
Според д-р Ночева от Спешното отделение, няма нищо смущаващо в действията на колегата й.
„Първо специалистите са дефицит, няма специалисти. И второ, когато си един общопрактикуващ лекар примерно да речем, ще извършваш всякакви прегледи, защото няма специалисти.“
Хирургът не може да извършва гинекологични прегледи, категорична е Мария Янева, която е адвокат по медицинско право.
Кой е д-р Артур Полшиков? Той е руски гражданин, завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Според източници е работил в няколко болници в различни градове в страната ни-Плевен, Враца, Павликени. Отстранен е. През 2016 г. е назначен на работа като специализант в Хирургичното отделение в болницата в Добрич. През 2020 г. е задържан при акция на ГДБОП за притежание и разпространение на детско порно. Службите засичат, че от IP-адрес от добричка болница се теглят и разпространяват файлове със сексуална експлоатация на деца – на видима възраст под 14 години.
Д-р Полишков отказа да коментира криминалното си минало.
„-Защо бяхте задържан 2020 година?
Д-р А.Полшиков: -Това е било, не искам да го коментирам.
Това детско порно, което беше във вашия компютър?
Д-р А.Полшиков:-Не искам да коментирам. Няма да коментирам!
-Тук в болницата, в която работите, не знаят ли за това ваше криминално проявление?
Д-р А.Полшиков: -Предполагам, че знаят.
-И нямат проблем с това?
Д-р А.Полшиков: -Аз работя нормално.
-Гледате ли все още такива видеа, които бяха открити във вашия компютър?
Д-р А.Полшиков: -Нямам такива вече.
-Вие смятате ли, че сте достоен да бъдете лекар?
Д-р А.Полшиков: -Аз не мога да разбера какъв въпрос ми задавате. Какво съм направил лошо? Аз помагам. Не съм направил нищо лошо на никой.“
Зам. Директора на МБАЛ-„Св. Панталеймон“-д-р Валентин Вълчев отказа коментар и изгони екипа ни. Има ли още потърпевши от д-р Артур Полшиков? Как реагираха институциите? Какъв е психологическия профил на педофила? трафик

Публикувана на
14 Април 2024 година