Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Иран нападна Израел

Израел обяви, че Иран е изстрелял дронове-камикадзе и ракети към неговата територия и че системите за противовъздушна отбрана са готови да ги свалят.
"Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение.
Иран е насочил към територията на Израел над 100 дрона и крилати ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, съобщиха Израелските сили за отбрана. Властите в Йордания обявиха, че отварят въздушното си пространство за израелската авиация.
Военни самолети на САЩ са във въздушното пространство над Ирак в готовност да прехванат дронове и ракети, насочени към Израел.
Израел обяви, че затваря от 00:30 часа местно (и българско време) въздушното си пространство за вътрешни и международни полети. Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика израелския военновременен кабинет в Тел Авив.
Иранската държавна телевизия съобщи, че е била предприета широкомащабна операция с безпилотни самолети от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция срещу Израел.
Корпусът на гвардейците на Ислямската революция съобщи, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети срещу конкретни израелски цели в окупираните територии, предаде иранската агенция ИРНА, цитирана от БТА.
"Изстрелването на ракетите бе предприето в отговор на редица престъпления, извършени от ционисткия режим, включително и атаката срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия", се казва още в изявлението на Корпуса.
Говорител на израелската армия също потвърди, че ракетите и дроновете са изстреляни от Иран.труд

Публикувана на
14 Април 2024 година