Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Най-сетне!!!

Най-сетне след дълги перипетии предстои да започне дългоочакваното почистване на река Марица по коритото и в Пловдив. Изпълнител е софийската фирма „БКС – Озеленяване“, а срокът е 90 дни.

То започва от днес, 11-ти април, с организационни дейности – разстановка на човешкия персонал и разполагане на техниката. В четвъртък или петък стартират ефективните работи по почистването, като в началото ще влязат работници с резачки, без тежка техника – обясни ресорният заместник-кмет Иван Стоянов.
Действията ще се проведат на пет етапа, от изток на запад, започвайки от Железния мост към остров Адата и вътрешността. Всеки етап се очаква да трае по една седмица.
Почистването ще обхване само дървесната растителност, като наноси няма да се изнасят.
Започва се по бреговете, откъм подпорните страни, за да се запази екоразнообразието.
Относно дърветата, има два начина – да се изкореняват или да се изрязват. Първият начин предполага по-трайно и удобно поддържане на чисто корито. Изкореняването обаче крие опасност от подронване на почвата, което може да ерозира острова. Затова има вариант първо да се пристъпи към отсичане и след това изкореняване на дърветата, по преценка на експертите.
Проблеми се очакват при подхода на тежката техника към коритото на някои места, където обаче е решено да се изградят временни пътни съоръжения, включително сглобяеми мостове и понтони. Такова място е брегът по протежението на бул. „Марица“ – Юг. Това означава, че реалната работа ще започне в дните от следващата седмица, докато всичко бъде подготвено.
На този етап не е известно какъв обем дървесина ще бъде изнесена от коритото на Марица, но във всички случаи нейното складиране и обработка е осигурено чрез компостиращата инсталация.
Процедурата е напълно прозрачна, за да няма пререкания или съмнения, които да се явят като спънки.
При благоприятни условия, всичко трябва да приключи за три месеца, какъвто ангажимент по договор е поела фирмата изпълнител. Пролетта дойде и не може да се чака заради възможна опасност от приливна вълна след зимното снеготопене.
След края на почистването, коритото на Марица ще се поддържа регулярно от Община Пловдив, със специално закупена за целта техника, което също предстои, подчерта Иван Стоянов.бнр

Публикувана на
10 Април 2024 година