Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо Георги Гергов няма да може да се гледа в очите

„Не одобрявам войната, но аз съм по убеждение русофил и винаги български патриот!“Това каза пред БНР почетният консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, бизнесмен и мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, бивш член на партийното ръководство на БСП.
Той уточни, че има 5-годишен консулски мандат и няма намерение да се откаже предсрочно от него заради настоящата ситуация в Русия и войната в Украйна, в която, по думите му, се избиват два братски славянски народа.
"Няма да мога да се гледам в очите, ако кажа, че не искам да съм почетен консул, защото ме е страх или съм си сменил убеждението. нито съм си сменил партията, нито убеждението. ... Ние не знаем какво Путин прави в Украйна. Всичко, което се говори, са политически неща. Ние не знаем защо американците спират помощите и англичаните спират помощите. Всичко това не са ли политически договорки и всичко останало", коментира Гергов.
В предаването "РадиоТочка" бизнесменът изказа мнение, че в този момент България трябва да има правителство: "Не ме интересува сглобка ли ще е, коалиция ли ще е, каквото и да е. Но трябва да има правителство. ... Сега са такива времената. Всичко това (напрежението между партиите в управлението - б.р.) ще изтече в канала. Бизнесът разчита на разума на политиците да направят всичко възможно България да има правителство," .
"Бизнесът има нужда от здраво правителство. Усещам го и по Панаира. Есенното изложение беше изключително слабо, защото не дойдоха немските фирми, които до 40% правят ишлеме в България. Те не дойдоха на панаира тук, защото складовете им са пълни със стока и не могат да я продават. Бизнесът зависи от това какво правят господа политиците. Трябва да има правителство, което да защитава интересите на бизнеса, защото всички останали хора разчитат на бизнеса," обясни Гергов.
Според него назначенията в регулаторите винаги са били политически решения: "Дайте ми пример с някой регулатор, където да не е политическа фигура! Някъде ми кажете, че не е политическа фигура. Всеки гледа да пробута неговия човек, не е въпросът в това да пробуташ човека, а да се сложат хора, които да могат и да разбират. ... И сега ще сложат близки до партийните централи, винаги така е било," ..
Гергов не коментира мрежите за влияние около Петър Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса и бизнесмените, които разкриват, че са били подложени на изнудване, а само зададе въпрос защо са влезли в тези схеми: „Няма невинни в цялата работа. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава".

Публикувана на
01 Март 2024 година