Архив на публикациите

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена

Мария Браняс Морера, най-възрастната жена в света, е на 116 години. Тя се съгласила да помогне на испански учени. Родена е в Сан Франциско през 1907 г., но се връща в Испания, когато е на осем години и се установява в Каталуния, пише The Independent.
Г-жа Браняс стана световен рекордьор след смъртта на 127-годишния Хосе Паулино Гомес.
Тя е известна на своите последователи като „Супер каталунската баба“. Живее в дома за възрастни хора, Residence Santa Maria del Tura, през последните 22 години, според Guinness World.
Въпреки възрастта си, няма здравословни усложнения, освен проблеми със слуха и мобилността, и все още има отлична памет. Спомня си с удивителна яснота епизоди от живота си, когато е била само на четири години, и няма нито едно от сърдечносъдовите заболявания, които са често срещани сред възрастните хора.“
Не е имала лесен живот: тя преживяла земетресение, докато била в Съединените щати, голям пожар, двете световни войни, Гражданската война в Испания, пандемията от испанския грип и най-скоро, през 2020 г., COVID-19. Загубила баща си, когато е била много малка, докато семейството й пътувало на кораб от Съединените щати за Испания, той умрял от белодробна туберкулоза. Губи слуха на едното си ухо на борда на кораба, след като паднала, докато си играела с братята си.
Въпреки различните пандемии, войни и загуба на семейство, които е преживяла, нейното дълголетие кара учените да се чудят каква може да е тайната й.
Тя отдава дълголетието си на „ред, мир, добра връзка със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, без притеснения, без съжаление, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора“.
Смята се за голяма късметлийка. Очевидно има генетичен компонент в това, защото има няколко души в нейното семейство, които са на възраст над 90 години. Редки биологични проби ще оценят нейните гени, което ще доведе до изследване на лекарства, които биха могли да помогнат на свързаните с възрастта заболявания и рака./Zdrave.to

Публикувана на
02 Декември 2023 година