Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Изровиха от гроба сестра Вилхелмина, погребана 2019 , изглеждала като току що заспала

Сестра Вилхелмина Ланкастър е първият човек, роден в САЩ, както и първият християнин от афроамерикански произход въобще, чието тяло след кончината се оказва нетленно. Чудото установиха наскоро монахините от нейния орден. Тя е основателка на Бенедиктинския орден на Дева Мария, Кралица на апостолите, в Мисури, САЩ. Починала е през 2019 г. на 95-годишна възраст. Тялото й е погребано в края на двора на абатството в Гауър в обикновен дървен ковчег.
Четири години по-късно монахините решават да изровят ковчега й, да почистят костите й и да ги прехвърлят в нов ковчег, каквато е традицията. И тогава те се натъкват на неочаквана гледка – покойницата изглеждала като заспала току-що. Лицето на сестра Вилхелмина и по-голямата част от тялото й са напълно разпознаваеми, след като тялото й е престояло четири години в земята. За сестрите от ордена това не е изненада. Вилхелмина, известна приживе със своя хумор, страстта си към поезията и християнските химни, е била и много ревностна във вярата си в Бог Иисус Христос. Тя била против моралния упадък и разюздените нрави в монашеството и в обществото въобще. Според монахините чудото, случило се след кончината й, е нещо логично и дори я обявяват за „нетленна“.
Отначало новината се разпространява локално, в съседните католически общности и малките градове на Мисури. По-късно откритието излиза извън района и придобива вече глобална слава. Налага се монахините в манастира да превърнат една от ливадите с детелини в открит паркинг заради непрекъснато нарастващата тълпа, идваща да види тялото.
Само за двата дни при отбелязването на щатския празник, известен като Деня на националната памет, най-малко 25 000 души са посетили манастира. В онези дни кметът на Гауър, малкия съседен град, се налага да работи с властите на два окръга и да превърне двупосочния селски път в еднопосочен към абатството, за да се справи с неочаквания наплив от хора.
Монахините пренасят тялото на сестрата в стъклена кутия, която поставят в средата на църквата, за да могат вярващите да я гледат по време на службата.телеграф

Публикувана на
22 Септември 2023 година