Новина от категория България
Архив на публикациите

И ГЕРБ издигат милионер за кмет на София

Ексцентричният бизнесмен Ивайло Пенчев, собственик на корпорацията "Уолтопия", може да сеокаже изненадващата кандидатура на ГЕРБ за предстоящите в края на октомври местни избори, научи сензационно Lupa.bg. С милионера Пенчев са били проведени разговори миналата седмица, като преговорите се движели от Томислав Дончев, който е натоварен от партията с организацията на кампанията за местния вот.
Ивайло Пенчев все още не е обявил решението си. Той доста се колебаел дали да се впуска в тази битка. Пенчев е роден във Велико Търново, но живее и развива бизнес в София от близо три десетилетия. Компанията му "Уолтопия" е световен лидер в производството на стени за катерене.
Състоянието на Ивайло Пенчев се изчислява на между 250 и 300 милиона евро, тоест профила му е близък до този на другия основен кандидат - Васил Терзиев, подкрепен от ПП, ДБ и "Спаси София". С тази разлика, че при Ивайло Пенчев я няма "екстрата" от роднини в Държавна сигурност.
В общи линии, бизнесмена се ползва с добра репутация, която отчасти бе накърнена с доста странното му решение през 2020 г. да направи дарение на една от големите болници в София под условие, че негови роднини, близки и служители на фирмите му, ще бъдат хоспитализирани с приоритет, ако се наложи, по време на първата Ковид-криза. В крайна сметка, болницата се отказа от дарението му.
Ивайло Пенчев е човек със силно либерални възгледи и определено няма нищо общо с повечето родни бизнесмени, натрупали парите си със схеми и далавери. Босът на "Уолтопия" вероятно би се харесал и на голяма част от гласоподавателите на ПП-ДБ, за които букета от роднини в ДС на Васил Терзиев е неприемлив. Пенчев редовно подкрепя "София Прайд" и трета година подред ходи на гей парада в София с цялото си семейство, дори дарява средства за правата на различните, както и за други онеправдани социални групи в обществото.
Очакваше се днес сутринта ГЕРБ да обяви кандидатурата си за кмет на София, но това така и не се случи. Бойко Борисов обяви, че ще се заложи на "нестандартна личност" за градоначалник, но не конкретизира какво означава това. До този момент се смяташе, че най-вероятно партията ще издигне настоящия председател на СОС Георги Георгиев. В употреба са още имената на проф. Николай Габровски, Мирослав Боршош, проф. Иво Петров, Росен Желязков, но всички те отрекоха с тях да са водени преговори.лупа

Публикувана на
22 Септември 2023 година