Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Полският президент сравни Украйна с удавник, теглещ към дъното спасителя си

Украйна се държи като удавник, хващайки се отчаяно за всички възможности, но Полша има право да се защити от евентуални щети. Това мнение изрази на 19 септември президентът на републиката Анджей Дуда, коментирайки пред журналисти едностранната забрана за внос на украинско зърно, съобщава ТАСС.
"Украйна е в много сложна ситуация, хваща се за всичко, за което може. Трябва ли да ѝ Полският президен сравни Украйна с удавник, теглещ към дуното спасителя си се обиждаме. Разбира се, можем да се възмущаваме", отбеляза Дуда.
"Трябва ли да действаме така, че да не пострадаме от действията на удавника? Разбира се, трябва да действаме така, че той да не ни причини вреда, защото ако това стане, той няма да получи помощ. Затова трябва да се грижим за своите интереси и ние правим това ефективно и решително", заяви той.
Дуда заяви, че няма да може да се срещне със Зеленски в Ню Йорк поради "оранизационни причини", но не изключи това да се случи по-късно.
По-рано бе съобщено, че полската политика спрямо Украйна може да се измени съществено и дори помощите за украинските бежанци да бъдат съкратени, нещо, което вече се случи - междувременно Варшава обяви, че няма да продължи подкрепата за около 1 милион украински бежанци, които в момента издържа, в същата степен през следващата година.
А премиерът Матеуш Моравецки заплаши, че Полша може да забрани вноса на още украински земеделски продукти, ако Киев ескалира конфликта около забраната за внос на зърно.
През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на Европейската комисия да наложи първо до 5 юни и след това до 15 септември ембарго върху доставките на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Президентът Владимир Зеленски заяви, че Киев е категорично против по-нататъшни ограничения върху износа на зърно. Според него по този начин ЕК нарушава разпоредбите на споразумението за асоцииране и условията на свободния пазар, затова Украйна е готова да защитава правата си в съда.
На 15 септември Европейската комисия не удължи ембаргото върху доставките на зърно и други видове селскостопански продукти от Украйна. След това Унгария, Полша и Словакия обявиха едностранна забрана на вноса на украинско зърно. В тази връзка Киев подаде жалба до СТО.
Конфликтът между Украйна и Полша, който избухна заради износа на зърно, не е последният, предстоят нови търговски войни, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че "украинският режим ще продължи да демонстрира своя начин на поведение и ще бъде все по-малко харесван от европейците, дори от такива народи като поляците и балтийските държави". "Продължението на всички тези конфликти предстои", смята Песков.труд

Публикувана на
20 Септември 2023 година