Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Сенатът на САЩ иска от Зеленски отчет за парите

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза, че има „въпроси“ към украинския президент Володимир Зеленски, който в момента е на посещение в САЩ и след изказването си в Общото събрание на ООН в Ню Йорк в четвъртък планира посещение в Белия дом, цитиран от БНР.
"Къде е отчетността на парите, които вече сме похарчили и какъв е планът за победа?" - това са два от въпросите, които Кевин Маккарти каза, че има към украинския президент Володимир Зеленски. Той определя нахлуването на Русия като грешка и като зверство, но заявява, че "иска да е сигурен, че това ще свърши" и "без значение какъв е проблемът, иска отчетност за всичко", "за което трудолюбивите данъкоплатци харчат парите си", и настоява за "план за победа".
Изявлението на Маккарти идва на фона на напрежение във връзка с приемането на бюджетния план и опитите да се постигне сделка за намаляване на разходите.
Белият дом поиска от Конгреса да включи допълнително финансиране за Украйна към продължаваща резолюция за финансиране на правителството, но републиканците в Камарата на представителите се борят да удържат гласуването по ключови законопроекти.
В понеделник в Сената лидерът на мнозинството Чък Шумър остро критикува предложения временен законопроект на републиканците в Камарата на представителите, който не предвижда финансиране за Украйна. Според Шумър това е обида за Украйна и подарък за Путин.труд

Публикувана на
20 Септември 2023 година