Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Капитан Петко: Няма да гласувам!

Доайенът на българското кино и театър Васил Михайлов е категоричен, че няма да се разходи до урните на местните избори тази есен. „Няма да гласувам! Тази политическа класа заслужава един такъв урок. Властта вероятно е много сладко нещо. Тя те прави ненормален – малко някой да зависи от теб или пък цял един колектив, а не дай Боже, цяла държава... Властта е жестоко нещо, както и парите. Трябва да имаш силата да ги понесеш“, казва разгневеният актьор.
В момента той е на мини национално турне с постановката „Завещанието на целомъдрения женкар“, а това е неговият начин да отбележи подобаващо своя 85-годишен юбилей, който отпразнува през април тази година. С друг емблематичен за кариерата му спектакъл – „Енигматични вариации“, пък Михайлов, който е най-възрастният активно играещ артист у нас, ще открие новия театрален сезон на 18 септември в „Армията“.
Екранният Капитан Петко, който също има опит в политиката и бе депутат от ВНС, е възмутен от дереджето в държавата. „Имам една любима реплика от една пиеса на Кольо Русев, там турчинът го казва на българите: „Вие, българите, три шапки, пет акъла имате“. Или както се казва – „Всички сме торба акълии, но няма един-двама човека, на които да повярваме, че наистина милеят за страната“. В този момент си мисля, че най-главното от всичко е политиците така да правят нещата, че да не усложняват международното положение, че чак ме е страх да мисля какво може да стане. Там, най-горе, в международен план трябва да имаме хора, които да не грешат. Там не бива да става партийно боричкане, а да бъдем съвестни и солидарни и единни. Това е важното“, коментира актьорът легенда.
Той е категоричен, че е можел да си подсигури дългосрочен престой в политиката, но се отказал навреме. „Бяx дeпyтaт oщe в нaчaлoтo нa 90-тe, бeшe зa cъвceм ĸpaтĸo, зa гoдинa. Toгaвa ce paзбpaxмe c ocтaнaлитe дeпyтaти, чe нямa дa cи вземaмe зaплaтитe. Чe щe paбoтим зa дъpжaвaтa, a нe зa пapитe. Уж ceднaxмe, yж гoвopиxмe и ce paзбpaxмe, a ĸaĸвo cтaнa?! Oт вcичĸи, ĸoитo нямaшe дa вземaмe пapи, caмo Heшĸa Poбeвa, oтeц Πaнкpaтий, Cвeтлин Pyceв и aз ocтaнaxмe. Дpyгитe eй тaĸивa ycта oтвopиxa и лaпaт ли лaпaт… Oщe тoгaвa paзбpax, чe yжacнaтa и жaлĸa пocpeдcтвeнocт зaвлaдявa cтpaнaтa ни, a днec вeчe пoлoжeниeтo e изпycнaтo – oт гope дo дoлy, нaĸъдeтo и дa ce oбъpнeш – пocpeдcтвeнocт и ĸopyпция, cтpaшнo e“, споделя Михайлов. В последно време актьорът бил разочарован дори от БСП, на които симпатизирал, защото цял живот бил човек с леви убеждения.
Въпреки че е сред живите легенди на българските кино и театър, още преди време той се отказа и от пенсията си за заслуги, отпусната му от държавата, и получава толкова, колкото редовите пенсионери у нас.ретро

Публикувана на
20 Септември 2023 година