Архив на публикациите

Българка първата жена в света, обиколила сама света на мотор

Българката Виолета Иванова е първата жена, обиколила света на мотоциклет сама. Изминава над 50 хиляди километра през 70 държави. Не я отказват нито катастрофа, която преживява в Индия, нито фактът, че оставя 3-годишното си дете на грижите на мъжа си Тодор. Виолета Иванова е родена във Варна.
Завършва магистратура по психология в Софийския университет. Работи 15 години като HR – мениджър човешки ресурси и провежда обучения в различни компании във Варна и София, където днес живее.
„Практикувах психология на работното място, но приключих с тази кариера. През 2014 г. се отдадох на страстта си към моторите“, споделя тя. Качва се на мотоциклет едва на 36 години, когато взема книжка. Първо пътешества из България.
Виолета е почитател на култовия „Харли Дейвидсън“. Първия си мотор купува през 2012 г. Днес кара втори „Харли“, който е купила през 2015 г. Той е от серията Fat Bob („Дебелия Боб“) и дори си има име – кръстила го е „Борис“. С първия „Харли“ прави първото си дълго пътуване от България до Испания през 2014 г. Тогава тя и мъжът ѝ са на два мотора: тя на „Харли“, той на БМВ, като зад него на седалката се вози и по-голямата им дъщеря Стефана.
Първата голяма самостоятелна обиколка из Европа на Виолета е през 2015 г. – 10 000 км през 10 държави и обратно. Пътува с мотото: „Една жена, един „Харли“ и една кауза“. Каузата ѝ е превенция на рака на гърдата. Прави и втора обиколка на Европа по друг маршрут през 2018 г. „Преди да започна околосветското си пътуване през 2019 г., бях понатрупала хиляди километри“, казва тя.
Междувременно през 2016 г. се ражда по-малката й дъщеря Тея и тя спира за малко с дългите преходи. Тръгва на околосветското пътешествие, когато е на 44 години.
Планираният маршрут за 9 месеца Виолета реализира с прекъсвания, в рамките на 4 години. Първо тръгват тримата: тя на мотор, зад нея Тодор в колата, заедно с малката Тея. Маршрутът е Азия, Австралия, Нова Зеландия, Южна и Северна Америка. Решава най-тежкия за преход континент Африка да остави като отделно пътешествие. В Индия Виолета катастрофира. Чупи си челюстта и ръката, прибира се в България. След няколко месеца се връща на мястото, където е катастрофирала, и следващите 6–7 месеца продължава сама.
В Нова Зеландия стига по Коледа и се прибира при семейството си за празниците. Докато нейният „Борис“ пътува с кораб в контейнер между Азия и Южна Америка, тя кара през Австралия и Нова Зеландия.
„Успях някак да убедя хората от компанията на „Харли“ да ми дадат два други мотора за Австралия и Нова Зеландия“, разказва Виолета. Едва тази пролет успява да завърши обиколката си.лупа

Публикувана на
19 Септември 2023 година