Новина от категория България
Архив на публикациите

Земеделците с ултиматум: „Чакаме до 15 часа, иначе…“

До 15 часа протестиращите земеделци изчакват конкретни предложения от правителството за решаване на поставените от инициативния комитет проблеми.
Ако дотогава няма решения, те ще тръгнат с личните си автомобили към Министерския съвет, съобщи БНР.

Днес протестиращите фермери ще останат целия ден в Долни Богров до приключване на миньорски протест с непроменени искания:
- Цената на изкупните продукти, които произвеждаме, не е реална за нас. При тези завишени цени на торове, препарати, горива, не можем да продаваме под себестойност. Украинската стока подбива цената, плюс това и качеството е различно. Ние произвеждаме по европейски стандарт.
- В България икономиката не е само търговия, а трябва да имаме някакво производство. Изхранването, продоволствието е национална сигурност.
- Ние сме земеделски производители от град Пловдив и сме тук, на протеста, за да подкрепим българското, родното производство.
- Целият сектор, който е свързан със земеделие, който препитава 99% от народа, защото само с IT специалисти няма как да върви тази държава. Ние сме тук да протестираме заради вноса на храните, които ние произвеждаме и искат да ги затрият, както затриха местните производства. - Ами ние как да работим на загуба? Това просто не е възможно.
Според протестиращите твърдението на земеделския министър Кирил Вътев, че петте искания в протестното им писмо вече са изпълнение, не отговаря на истината.
МВР съобщи за блокада на пътя Русе - Силистра при кръстовището на с. Старо село. Движението е преустановено. Затворено е и кръстовището на пътя Силистра - Добрич на изхода при с. Калипетрово.лупа

Публикувана на
19 Септември 2023 година