Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Няма вече Индия, смени си името

Индия - най-многолюдната страна в света, след като изпревари Китай по брой на населението, тази седмица официално ще смени името си на Бхарат. Парламентът на страната се събира на извънредно заседание, на което се очаква да гласува съответните конституционни промени.
Премиерът на страната Нарендра Моди вече използва бъдещето наименование на Индия при надписването на поканите за световните лидери за форума на Г-20.

Председателят на адвокатската колегия на Върховния съд Адиш Агарвала обясни, че правителството на Моди е изпълнило всички изисквания по закон за промяна на името. Държавата ни ще се разцъфти много повече, когато се казва Бхарат. "С името Индия ни наричат само британците", коментира Агарвала.
Новината беше приветствана от много хиндуистки националистически лидери от управляващата партия "Бхаратия Джаната" на Моди, които заявиха, че то представлява отхвърляне на колониалното наследство на страната.
Бхарат е едно от древните имена на Индия, което в последните години започна да се налага в политическото и публично пространство на страната.
Думата „Бхарат“ има санскритски произход и е официалното име на нацията на хинди, но при комуникацията на английски език с други държави се използва Индия. В Конституцията на страната името се използва само веднъж - "Индия, т.е. Бхарат, е съюз на държавите", се казва в член 1.
"Индия, това е Бхарат. Има го записано в Конституцията", заяви пред информационна агенция Субрахманям Джайшанкар, министър на външните работи на Индия. "Приканвам всички да я прочетат", добави той.
Колониалната история на Индия продължава да бъде чувствителен въпрос за много индийци, най-вече за националистите, които изискват Великобритания да признае и да се извини за своите ексцесии.
Британците нахлуха и подчиниха страната за около 200 години, докато под ръководството на Махатма Ганди не получиха независимост през 1947 г.
Бхарат/Индия следва стъпките на други страни като Турция, която поиска от международната общност да промени топонимията си на „Türkiye“ вместо Turkey (пуйка в превод от английски).
НАТО вече използва това име във всички свои официални съобщения за страната.
Бхарат/Индия е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна демокрация. Населението й надхвърля 1,4 милиарда жители, а икономиката й е най-голямата в света, като изнася почти 20% от продукцията си.лупа

Публикувана на
18 Септември 2023 година