Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Васил Божков погребал тайно майка си

Две последователни житейски трагедии са сполетели Васил Божков непосредствено преди внезапното му прибиране у нас след близо 3-годишния му престой в Дубай. През февруари тази година бившият хазартен бос е погребал своята майка Йорданка. Пенсионираната учителка е издъхнала на 90-годишна възраст на 16 февруари в родния си Велинград. Поклонението е било извършено три дни по-късно в гробищния парк на кв. „Каменица“ в града.


„Отиде си завинаги един прекрасен човек. Винаги ще пазим спомена за твоята доброта и човечност“, пише върху некролога, разпространен от роднините. Не е ясно дали Божков е успял да присъства лично на погребението на своята майка в родния си град, предвид факта, че към февруари той все още бе в Дубай. Погребението е било организирано от лелята на бизнесмена Цветана. Няма и половин година, след като се сбогувала с по-голямата си сестра, тя също се споминала. Двете до последно са били неразделни. Споделяли и една и съща професия и били уважавани учителки във Велинград.
Майката на Божков е преподавала дълги години по руски език в местното ОУ „Христо Ботев“. Самият той също е учил там. Била е класна ръководителка на безчет випуски, а учениците ѝ и до ден днешен си спомнят за нея само с добро. Бащата на олигарха – Крум Божков, навремето също е бил известен учител по математика. Той отдавна е покойник.
„Йорданка Божкова бе най-добрата учителка по руски език. Тя беше и моя класна – каза директорката на ОУ „Христо Ботев“. – Отнасяше се с много любов, внимание и грижи към всички ученици. Йорданка и Крум Божкови бяха перфектно семейство и изключително ерудирани хора. Много скромни, възпитани, всеотдайни към професията и учениците. Всеки велинградчанин може да ви каже това.“
В последните години от живота си Йорданка Божкова е публикувала във фейсбук профила си, че подкрепя политическата партия на своя единствен син. И други негови роднини от Велинград също не се притесняват да го бранят в интернет пространството, а първият му братовчед Георги дори е бил сред хората, които се появиха на 5 септември в съда, когато Божков бе пуснат под домашен арест, за да го подкрепи на живо.
Васил Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград в учителското семейство на Крум и Йорданка Божкови. Афинитета си към математиката наследил от своя баща. Затова и го приели в недостъпната по онова време за провинциалисти Национална природоматематическа гимназия в столицата. Единствено пълният отличен успех гарантирал вход към училището, в което тогава се учели децата на първите в държавата. Някъде в тези години се сдобил и с гръмкия прякор Черепа. Даден му бил от приятелите заради това, че бил „голям мозък“, казват негови съграждани.
От снимките на вече покойните му майка и леля във фейсбук пространството се вижда, че те са живеели съвсем обикновен живот във Велинград, макар Божков години наред да бе сочен за най-богатия българин. Бизнесменът е особено пестелив на подробности за личния си живот и десетилетия наред изобщо не се появяваше на публични места и в медийното пространство. Зад гърба си той има един брак, завършил с развод, с финансистката Мая Ангелова Божкова, с която се женят през 1980 г. От нея е синът му Антон Божков – единствен негов наследник. Понастоящем се знае, че Мая живее в Лондон. От около 25 години завърналият се от Дубай олигарх, срещу когото има повдигнати куп обвинения, съжителства на семейни начала с 53-годишната бизнес дама Елена Динева. С нея нямат брак и деца.
Навремето Динева започва като служителка в пресцентъра му, но бързо се издига. Участва активно в бизнеса му, а в последните години движи дори делата му в чужбина. Покрай обвиненията срещу него тя също бе арестувана и изкара 8 месеца в ареста, а към момента е на свобода и има назначена охрана от прокуратурата. Елена е дъщеря на известния ген. Любомир Динев – бивш началник на Химически войски и ръководител на мистериозните разкопки при Царичина, започнали през 1990 г., чиято цел бе да открият извънземни. Ген. Динев е освободен от длъжността и излиза в запаса през 1999 г.
ретро

Публикувана на
17 Септември 2023 година