Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Какво се случва с общински съветник в любовен триъгълник!?

Пловдивският апелативен съд пусна под гаранция от 10 000 лева Атанас Христов – член на съюза на ресторантьорите в града и общински съветник в града на река Чая. Той е с повдигнато обвинение за измама със средства, предоставени от Европейския съюз.
Самият Христов твърди, че той е единственият задържан, след като е подал множество сигнали до институциите и службите срещу другите замесени в схемата. По думите му групата, в която попадат собственици на фирми и служители на Бюрото по труда в Асеновград, е специализирана в източване на средства от Европейските социални програми и фондове и националния бюджет. Злоупотребите възлизат на милиони левове.
Назначават се на работа фиктивни лица на високи прагове по Европейски програми, вземат им се дебитните карти и през периода на догорова се точат заплатите от банкоматите. След изтичане на програмата измислените работници се регистрират като безработни и получават големи обезщетения за дълъг период от време.
Директорката на "Бюро по труда" лично или чрез доверени служители извършва задължителните проверки, подписва протоколите и разпъва чадър над регистрираните в последствие безработни, да не им се предлага работа до изтичане на обезщетението за безработица.
В схемата са намесени множество фирми, някои от които фиктивно създадени, както и бившата директорка на „Бюрото по труда” – Петя Илиева, която по думите на Христов има любовни отношения със счетоводител на име Стоян Николов, който от своя страна води счетоводството на замесените фирми. Практиката е счетоводителят да изисква пълномощни от фирмите и лично да ги представлява пред Агенцията по заетостта и другите институции.
Атанас Христов живеел на семейни начала над 15 години с бившата директорка на „Бюрото по труда” Петя Илиева. През 2018 г. тя става шеф на „Бюрото по Труда”. „След 6-7 месеца тя се свърза със счетоводителя Стоян Николов и коренно се променя”, разрива Христов. Започнали схемите, за които по-късно разбрал и дори през 2022 г., на 31 юли на рождения му ден ги хванал двамата в лични взаимоотношения. Тогава я предупредил да спре схемите, защото ще сезира институциите. В последствие, през януари са сезирани институциите, но единствен задържан в схемата е Христов.
Според сигналите на Христев посочват се конкретни 53 броя фирми, като се твърди, че над 300 лица фиктивно се назначават по трудови договори по различни програми и се усвояват стотици хиляди левове европейски и национални средства.
В продължение на 6 месеца не се случва нищо по тези жалби, които Христов депозира, а той като лице подало сигналите е привлечен като обвиняем, че е извършил престъпление и е образувано производство срещу него, защото в една от неговите фирми са назначени лица, пак по различни програми, които фиктивно упражняват своите трудови функции.
Самият Христев предполага, че това е един от начините да му бъде запушена устата и да бъде изолиран от това, което прави. Посочват се конкретни фирми, не малко на брой, и то на лица, които са известни в публичното пространство – едно от тях е на Николай Сивков, който притежава бранда Торти Нико, верига сладкарници в цялата държава. Посочват се и лица с обществено влияние.
Твърди се, че по делото няма разпитан нито един свидетел, който да е служител в тези 50 фирми. Според Христев, Николай Сивков и синът му Станислав имат регистрирани 20 фирми, които фиктивно назначават лица и усвояват средства.
След определението на съда Атанас Христов е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева, като то е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.трафикнюз

Публикувана на
03 Юни 2023 година