Новина от категория В общината
Архив на публикациите

И в Окаяма почетоха паметта на Христо Ботев

Кметът Здравко Димитров и водена от него делегация отбелязаха 147-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев в град Окаяма, Япония. Окаяма и Пловдив са побратимени от 51 години, затова поводът и мястото са избрани неслучайно.

“Личността на човека, чието име и кауза почитаме днес, е дълбоко свързана с борбата за историческа справедливост на нацията. Христо Ботев е революционер, писател и герой, чиито дела допринесоха за освобождението на страната ни от вековно робство. За мен е изключителна чест и гордост, че днес съм тук с вас, за да отдадем заедно почит пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България”. С тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към гражданите на побратимения Окаяма и приветства по-нататъшното развитие на приятелството и сътрудничеството между двата града.
По инициатива на Димитров, още в началото на мандата му като кмет на Пловдив, стартира изработването на паметник на големия български поет и революционер като подарък към Окаяма и неговите граждани. Идеята идва съвсем естествено след като през 1992 г. японците подаряват на града ни паметник на един от най-популярните герои в страната на изгряващото слънце - Момотаро. Статуята и до днес се намира в Цар Симеоновата градина.
“Благодаря на Община Пловдив за този ценен подарък. Поставихме бюст-паметника на Христо Ботев именно в този парк, защото тук идват много деца с техните родители и това ще им позволи да се запознаят с неговото дело, както и да се почувстват по-близо до България. Вярвам, че статуите на Христо Ботев в Окаяма и тази на Момотаро в Пловдив бдят над гражданите на двата града и са истински символ на приятелството между тях”, заяви в обръщението си кметът на град Окаяма Масао Омори.
Церемонията уважи и посланикът на Република България в Япония Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, която подчерта, че това е първият път в историята на Япония, в който се отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. “Вярвам, че паметникът на Христо Ботев ще помогне на гражданите на Окаяма да се докоснат до историята на България. Сътрудничеството между Пловдив и Окаяма е най-солидното и най-старото, което имаме в историята на двустранните отношения”, сподели Арабаджиева и изрази увереност, че посещението на официалната делегация на Община Пловдив ще спомогне за допълнително укрепване на приятелските връзки между двата града.
Бюст-паметникът на Христо Ботев в Окаяма беше открит през октомври миналата година от кмета на Окаяма Масао Омори и Нейно Превъзходителство Мариета Арабаджиева, като част от честванията на 50-годишнината от побратимяването на двата града. Негов автор е скулпторът Свилен Костадинов.

Публикувана на
03 Юни 2023 година