Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Замразяването се стопи

Залогът за създаването и просъществуването на редовно правителство чрез управленския съюз между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с мандата на втората политическа сила не е Мария Габриел да поеме първа премиерския пост, вместо акад. Николай Денков, а да се постигне паритет в разпределението на зам.-министерските и вероятно - съветническите кресла. За това алармира и миналата седмица Радостин Василев, който обяви края на дружбата си с Кирил Петков и Асен Василев - с аргумента, че именно заверата с хората на Бойко Борисов, срещу когото той се борел години наред, му дошла вповече.
Днес, след като двете формации размразиха преговорите за кабинета, в продължение на 3 часа екипите по комуникацията начело с Росен Желязков, Кирил и Асен, Борисов, Габриел, ТОмислав Дончев и острието Десислава Атанасова, стигнаха до извода, че е задължително присъствието на експерти на ГЕРБ в състава на бъдещия кабинет. А това, от своя страна, налага и сериозна ревизия и на структурата, и на състава на Министерския съвет на тандема Денков-Габриел.
"Температурата е между нула и сто градуса. Има разговор. Продължаваме да говорим", каза Денков за хода на преговорите.
"Има два елемента - единият е да гарантираме, че няма да има проблем с администрацията. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто разбира се е персоналният състав" - каза след преговорите той.
От думите му стана ясно, че ПП преосмисля и позицията си за чистка в държавната администрация, за която се разбира от публикувания от Радостин Василев запис.
"Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти", обяви той.
Запитан дали ще има експерти, предложени от партията на Борисов, той отговори: "Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И Вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора." /лупа

Публикувана на
31 Май 2023 година