Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Огромен пробив в битката с диабета

Канадски изследователи идентифицираха нова роля на витамин К за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, постигайки пробив след 15 години фундаментални изследвания. Проучване от май 2023 г., публикувано в Cell Reports, обяснява как витамин К помага за предотвратяване на диабет. Откритието на учените е „добре дошъл напредък в разбирането на механизмите зад диабета, заболяване, което засяга един на всеки единадесет души по света без лечение“, според MedicalXpress.
Витамин К е хранително вещество, известно с ролята си в съсирването на кръвта, по-специално в гама карбоксилирането, ензимна реакция, необходима за този процес. От няколко години се подозира, че този витамин, а оттам и гама-карбоксилирането, може да има и други функции.
Няколко проучвания предполагат връзка между намаления прием на витамин К и повишения риск от развитие на диабет. Въпреки това, биологичните механизми, чрез които витамин К предпазва от диабет, остават загадка досега.
В новото проучване учените са успели да установят за първи път, че ензимите, участващи в гама-карбоксилирането и следователно използването на витамин К, присъстват във високи количества в бета клетките на панкреаса, същите клетки, които произвеждат инсулин, който контролира кръвната захар нива.
Известно е, че диабетът се причинява от намаляване на броя на бета-клетките или тяхната неспособност да произвеждат достатъчно инсулин. За да се изясни клетъчният механизъм, чрез който витамин К поддържа функцията на бета клетките, беше важно да се определи кой протеин е насочен към гама карбоксилиране в тези клетки. Учените успяха да идентифицират нов гама-карбоксилиран протеин, наречен ERGP.
По този начин, за първи път от 15 години, е идентифициран нов протеин, зависим от витамин К, отваряйки нова област на изследване в тази област.
„Нашето изследване показва, че този протеин играе важна роля в поддържането на физиологичните нива на калций в бета клетките, за да се предотврати нарушена инсулинова секреция. И накрая, ние показваме, че витамин К, чрез гама-карбоксилиране, е необходим на ERGP, за да изпълни ролята си“, заключават авторите. /Zdrave.to

Публикувана на
31 Май 2023 година