Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Диета подмладява с 11 години

Учени от университета на Вирджиния установиха, че определен хранителен режим може да подмлади човек. Биологичната възраст на жените може да намалее с 11,1 години, се казва в заключението на експертите. Съответната научна публикация е публикувана в изданието Aging.
В експеримента са участвали шест жени на възраст от 46 до 65 години.
Изследователите открили, че метиловите клетки са разположени върху човешката ДНК на места, които са от особено значение за стареенето. След експеримент, при който субектите спазват диета в продължение на осем седмици, гените започват да работят като по-млади.
Участниците в проучването консумирали всяка седмица по 300 грама черен дроб и 5-10 кокоши яйца. Всеки ден тяхното меню включвало салати с пресни билки и зелени зеленчуци, горски плодове, розмарин, куркума, чесън, зелен чай, месо, както и цитрусови плодове, ябълки и круши.
Участниците в експеримента са консумирали поне по 2 литра вода на ден, като между закуската и вечерята е трябвало да минат поне 12 часа.
Осем седмици по-късно биологичната възраст на участниците в експеримента се променя средно с 4,6 години. Най-добрият резултат показва подмладяване с 11,1 години./Zdrave.to

Публикувана на
25 Май 2023 година