Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как може да се успокоите само с дишане

Специалната техника за дишане 4-7-8 продължава само няколко минути, но дава невероятни резултати. С нея много бързо ще се почувствате по-спокойни и по-релаксирани.
Независимо дали сте подложени често на стрес или имате предразположеност към тревожни мисли, дишането може да ви помогне да се почувствате по-добре и то много бързо. Фокусирането върху дишането е прекрасен начин да се успокоите, а ритъмът, с който дишате е особено важен.
Дихателната техника 4-7-8 е полезен инструмент за успокоение и релаксация, който може да използвате всеки ден. Този начин на дишане намалява нервността и стреса, успокоява безпокойствието и подпомага по-бързото заспиване.
Съзнателно напътстваното дълбоко дишане има способността да облекчава болката, да понижава кръвното налягане и да успокоява ума.
Как работи дихателната техника 4-7-8?

Повечето хора дишат плитко и задържат дъха си много често, което допринася за усещания на стрес и напрежение. Дихателната техника 4-7-8 се базира на дълбоко дишане, което успокоява нервната система. нейният фокус е единствено върху дъха, като по този начин освобождава човек от тревогите, като същевременно релаксира тялото.
Как да изпълнявате дихателната техника 4-7-8?

Въпреки че тази дихателна техника е много проста, след като я овладеете, има подробни стъпки, които трябва да следвате, за да сте сигурни, че я правите правилно. И макар да можете да правите 4-7-8 навсякъде и по всяко време, най-добре е да практикувате дихателната техника, докато седите или стоите с изправен гръб. По този начин ще позволите на белите ви дробове да могат да се разширят.
Започнете с дълбоко издишане, за да отворите белите си дробове и да освободите напрежението, което сте натрупали в себе си. Ако се чувствате много напрегнати, може да повторите тази стъпка няколко пъти, като през това време леко въртите раменете и мърдате бедрата си, за да се почувствате в по-отпусната позиция.
Със затворена уста и леко притиснат език към небцето, вдишайте бавно и дълбоко през носа, като броите мислено до четири. След това задръжте дъха си, за да преброите мислено до седем.
Накрая, със затворена уста и все още притиснат език към небцето, издишайте звучно (сякаш духате свещите на торта за рожден ден) възможно най-бавно, като броите до осем. Направете четири пълни цикъла от вдишване за 4 секунди, задържане на дъха за 7 секунди и издишане в продължение на 8 секунди. След първия месец практика, може да увеличите броя на циклите.
Какво още трябва да знаете за дихателната техника 4-7-8?
Ако обикновено дишате плитко, нормално е да се чувствате леко замаяни, когато започнете да дишате по-дълбоко и по-продължително. Това е усещане, което ще премине, когато тялото ви свикне с по-голям приток на кислород. Можете да спрете и да се върнете към нормалното си дишане, ако се почувствате замаяни, докато чувството премине. След като се почувствате отново нормалното, възобновете дихателната техника - тя все още ще бъде полезна, дори и да не се справите перфектно. Когато започнете за първи път, може да ви е по-лесно да практикувате 4-7-8, докато сте седнали.
Колко често трябва да използвате техниката 4-7-8?
Това зависи от желанието на човек. Може да практикувате 4-7-8 веднъж дневно или по няколко пъти през деня, ако имате нужда. Дори обикновеното забавяне на дъха и по-дълбокото вдишване и издишване ще ви накара да се почувствате по-спокойни. При 4-7-8 специално фокусирането върху секундите помага на ума по-лесно да разсее тревожните мисли.

Публикувана на
20 Май 2023 година