Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо кръвното налягане “играе” често

Промяната на кръвното налягане през цялото денонощие е нормална реакция на организма под влияние на заобикалящата ни среда и начина на живот. Нормалните стойности варират в рамките на 140 горна граница и 90 долна граница. Когато се събуждаме, кръвното налягане е по-високо, отколкото ако седим или се храним. При повечето хора и особено при хипертониците то е по-високо сутрин, защото след ставане от леглото много хора покачват внезапно нивото на адреналина в организма, което води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота.
Друга причина за честите промени са различните мисли и чувства, които владеят съзнанието ни, и при това по-емоционалните хора могат да променят стойностите на налягането си от минута на минута.
При хипертониците значение имат часовете на прием на лекарствата. Понякога действието им не покрива цялото денонощие и тогава кръвното се покачва в съответните часове. Кръвното налягане се променя под влияние на стреса, на храненето, прием на алкохол, кафе и при пушене. Промени до 25% - 30% през деня от обичайните стойности са нормални и са характерни за динамичните организми. Например при физическо натоварване (бързо ходене 20 крачки) налягането може да се повиши с 10-15 мм живак. По време на сън налягането нормално спада. Когато кръвното налягане рязко се повишава, непременно трябва да се обърнете към лекар за съвет и съответни изследвания на бъбреци, сърце, съдове, надбъбречни жлези, мозък и др. Много е важно как се установява промяната на кръвното налягане през денонощието. Единият начин е сами да измервате кръвното налягане сутрин, обед и вечер в продължение на най-малко 10 дена. По-ефективен начин е измерването на кръвното налягане чрез 24-часово следене с т. нар. холтер. Той дава ценен анализ в кой момент и при какви обстоятелства се променя кръвното налягане, което е част от диагностиката и помага за правилното лечение. За измерване на налягането може да се използват различни апарати, включително електронни, но те трябва да се сверят с обикновените. Измерването на кръвното налягане трябва да става след почивка 5 мин в седнало положение с опора на ръката, която обикновено е на нивото на сърцето. Правят се 3 измервания и се взема резултатът от последните 2, като първоначално се измерва и на двете ръце. При всички промени с кръвното налягане, особено ако имате и оплаквания, трябва да се обърнете към семейния лекар или лекуващия кардиолог.

Публикувана на
29 Април 2023 година