Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Може ли при диета да се яде краве масло?

Диетичното хранене обикновено се смята за постно, вариант за много хора да се откажат от различни продукти. Особено що се отнася до мазнините, в частност до кравето масло. А трябва ли действително да се откажем от него по време на диета? Ето какво казват експертите.
Абсолютен мит е, че по време на диета човек задължително трябва да ограничи консумацията на краве масло. Дори и от гледна точка на калоричността на различните видове масла се вижда: така горещо препоръчваният зехтин например по време на диета, както и слънчогледовото и другите растителни масла, съдържат 850-900 ккал на 100 г продукт. Докато кравето масло е с 610-750 ккал.
От тази гледна точка е ясно, че то не е по-вредно от растителните варианти. Ако не сте с повишено ниво на холестерола, може спокойно да включите в менюто си краве масло, решавайки да минете на някаква диета. Но не и да изпаднете в другата крайност и да го ядете без ограничения.
Кравето масло е полезно, защото е богато на различни витамини – високо съдържание на витамините А, Е, С, Д, Е и К. Освен това съдържа полезните мастни киселини омега-3 и омега-6. Всички тези вещества имат неоспорима полза за състоянието на кожата, косата, ноктите.
Полезни са и за костите, и за сърдечносъдовата система. Знаем, че холестеролът, от който се страхуват хората във връзка с кравето масло, е два вида – добър и лош. В кравето масло има холестерол, но той е нужен на организма, тъй като регулира пропускливостта на клетъчните мембрани, защитава нервните влакна, участва в храносмилането.
Освен това в този продукт се съдържат гликосфинголипиди – вещества, отговорни за защитата на червата от инфекции. Съдържащият се в маслото витамин А помага за заздравяването на раните, снема възпаленията и подпомага работата на стомашно-чревния тракт. Витамин D повишава настроението, подобрява паметта и спомага за по-добра концентрация на вниманието. Също така влияе благотворно на нервната система и регулира съня.
Мастната киселина омега-6 стимулира работата на главния мозък. В маслото също така има триптофан, който допринася за изработката на серотонин. Млечните мазнини по принцип участват в обновяването на мозъчните клетки и са крайно полезни за тези, които са заети с умствен труд. И не на последно място, в маслото има лауринова киселина, оказваща антигъбично и антимикробно действие.
Важна е нормата, допустимата е 20 г на ден, което съставлява 150 ккал. Маслото не трябва да се нагрява, да се пържи с него, да се добавя в горещи ястия, в картофи и други блюда. Ако го направите, ястието вече няма да е диетично. Вредно може да се нарече съчетанието на масло с месо.
Това се отразява зле на храносмилателната система, както и на фигурата. Най-добре да съчетавате кравето масло с тънки филийки черен хляб, като можете да добавите парченце слабо осолена сьомга. Един такъв бутерброд, включен в сутрешната закуска или на обяд, ще е полезен за фигурата на отслабващия човек и ще го зареди с енергия.
Важно е при избора на краве масло да четете етикета. Опитайте да разберете по каква технология е произведено, като си дадете сметка, че хубавото полезно краве масло няма как да е евтино. Можете да си направите тест в домашни условия. Сложете маслото за 2 часа в хладилника, след което отрежете парченце от него. Ако се натрошава, това е показател за високо качество.
Ако го оставите при стайна температура, добрият продукт лесно ще се отдели от опаковката. Друг показател за добро качество е при нагряване маслото трябва да образува светло-жълта маса с бяла пяна. И усещането за силен аромат на масло./zdrave.to

Публикувана на
23 Април 2023 година