Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Кашкавалът - гола вода

70% от кашкавала е гола вода. Това показа изследване, поръчано от „Телеграф“, на Центъра по биология на храните. Закупихме 10 различни марки от млечния продукт, а резултата показа, че само три от тях отговарят на стандарта.
„Става въпрос за сухо съдържание в рамките на допустимото от Българския държавен стандарт (БДС), което е над 56%. В останалите 7 проби то е между 49,7 и 54,5 на сто, другото е вода“, заяви д-р Сергей Иванов. Рекордьор по ниско водно съдържание е продукт от известна марка, при който процентът стига 61,5%.
Проучването ни установи още, че цената не може да е критерий за качество. Причината е, че сред марките кашкавал с повишено водно съдържание на цени от 16,50 лв. за кило до 29 лева, най-скъпият е и с най-много течност. Трите качествени марки кашкавал, които отговарят на БДС пък струват по 19 и по 26 лева.
За изследването, поръчано от „Телеграф“, са закупени 10 опаковки с кашкавал, като част от тях са предварително пакетирани в предприятията, а други са нарязани и увити със стреч фолио, върху което са сложени етикети в самия обект. Пробите са закупени от три различни магазина, като изследването е направено непосредствено след закупуване им. Подборът на стоките е направен на база външен вид и цена.Резултатите показват, че освен със сиренето, проблем с водното съдържание има и при кашкавала, коментира д-р Иванов. Според него е недопустимо да се предлагат продукти с отклонения от качествените показатели особено на високи цени. Не е тайна и че много български предприятия за производство на млечни продукти внасят значително по-евтините заготовки от Германия и Полша, които се наричат калиата, и ги използват като заместител (Виж карето). Освен че са по-евтини, но и с тях количеството продукция може да се удвои, обясни Иванов. Например от 100 тона калиата могат да се произведат до 200 тона кашкавал. За да докарат на вкус и вид заготовката, влагат емулгатори, соли, соев протеин, както и хидрогенирани мазнини (палма). При тях няма качествата, които притежава кашкавалът благодарение на срока на зреене, тъй като заготовката се продава директно след формирането й, тоест отсъства млечно-кисела закваска.По този начин реално заблуждават потребителите, че им предлагат кашкавал, тъй като технологията на производство на българския продукт е съвсем различна, обясни Иванов. За направата на килограм кашкавал са необходими 10 литра мляко, след което се подсирва и минава през технологична обработка. Освен това е задължително този продукт да зрее 60 дни. В търговската мрежа обаче се предлагат по-евтини варианти.Кашкавалът, произведен по традиционна българска технология, при термична обработка се разтегля на конци, коментира Иванов. Това е засега единственият начин, по който може да се разпознае, но той лично не разчита, че и това е показател за добро качество.

Публикувана на
25 Март 2023 година