Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Сравняваме цените на основните продукти у нас и в чужбина онлайн

С лужебното правителство ще разработи Закон за надценките на храни и Закон за търговията с храни и ще приеме Наредбата за проследимост на качеството и цените на храните, която ще е регистър за цени и документи по веригата. Това обявиха министрите на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев.
Двамата представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни с адрес foodprice.bg. Тя бе активирана след 15.30 часа днес и ще се надгражда. На платформата ще се сравняват най ниските цени в различни търговски обекти, ще се въвеждат тези на вносител, на едро и на дребно, но без промоции, ще има и цени на суровините, като например на млякото. Към момента в платформата са въведени около 30 продукта , една трета от тях са за плодове и зеленчуци.
"Това ще един много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за изкривявания на пазара, тъй като всеки може, когато види, че цената на суровината или цената на едро пада, а цената на дребно расте, със сигурност много лесно може да се види, че нещо не е наред", каза министърът на икономиката Никола Стоянов.
Към момента информацията на сайта е подадена само от институциите, а от следващата седмица търговци на дребно с оборот над 30 милиона лева ще могат да качват своите цени, като това ще е на доброволен принцип.
Информация в платформата ще има и от 7 столици на европейски държави ( Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб) за 11 продукта, които са налични и на българския пазар - олио, ориз, захар, яйца. Данните а ще се актуализира всяка седмица и ще може да се търси информация и по региони. Като ще могат да се сравняват и цени назад във времето. Има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции./телеграф

Публикувана на
24 Март 2023 година