Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Георги Търновалийски, ПП „Български възход“: Трябва да се следи как се харчи публичният ресурс - там е разковничето

“Държавата засега е финансово стабилна, но в един хоризонт от две-три години, ако икономиката на страната не работи добре, има опасност да влезем в тежки проблеми”, предупреди финансистът от гражданската квота в пловдивската листа с №15 Георги Търновалийски. Той напомни, че още този септември предстоят големи плащания по поет вече дълг и акцентира върху необходимостта от редовен кабинет. Поемането на следващи дългове трябва да бъде много добре обмислено.
Кредитният ресурс е скъп инструмент за решаване на кризи и с него трябва да се борави внимателно и професионално, категоричен е бившият заместник-министър на финансите. Той констатира някои неразумни разходи в държавата. „Бяха подкрепяни бизнеси, които нямаха нужда от това. Изляха се милиарди, без да бъде направен анализ. Това не даде желания резултат. Сега трябва да бъдат подкрепяни бизнеси, които носят принадена стойност и които осигуряват БВП“, смята Георги Търновалийски.
Той поясни, че обикновено се дебатира около това какъв бюджет ще бъде приет, но доста по-важен е контролът върху изпълнението на бюджета. „Трябва да се следи как се харчи публичният ресурс, защото там е разковничето“, каза кандидатът за депутат от листата на ПП „Български възход“ в Пловдив. Като народен представител с два мандата той нееднократно е критикувал ГЕРБ за прекрояването на финансовата рамка, приета със Закона за държавния бюджет. „Виждам, че и сегашните управляващи се възползваха от тези възможности - прекрояват бюджета и пренасочват средствата. Какъв е проблемът? Не може бюджет, приет и гласуван със закон, да бъде променян през годината. Във времената, когато съм наблюдавал изпълнението на бюджета, имаме по над 1000 промени в Закона за държавния бюджет. Да, трябва да има възможности за преструктурирания в самите министерства, но, когато има планиране в приходите в по-ниски размери и залагане на приходи, които ще бъдат преизпълнени, това дава възможност по закон на управляващите да пренасочват средства по тяхно усмотрение“, обясни Георги Търновалийски на среща с избиратели. Той посочи, че за ПП „Български възход“ финансовата стабилност на страната е приоритет и затова предлага разумни решение с №15.

Публикувана на
24 Март 2023 година