Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как да не боледуваме никога разкрива дъщерята на лечителя Петър Димков

Дъщерята на прочутия народен лечител Петър Димков навърши 90 години. От своя баща Лили Димкова е научила много неща, придобила е безценни качества на характера, с които е възпитала и своя син – д-р Петър Димков, който е ирисолог, като своя дядо.
Лили завършва театрална декорация, работи като сценограф в габровския театър и художник редактор в издателство „Наука и изкуство“. Автор е на костюмите на редица български филми и на оформленията на доста книги. Имала е изложби в София, Ню Йорк – музея на Н. Рьорих, Сан Франциско, Берлин. И до ден днешен тя продължава да изпълнява най-важните завети на своя баща и твърди, че на тях дължи здравето и дълголетието си.
„Правете поне по 10 дълбоки вдишвания три пъти на ден преди хранене. Дъвчете храната, вложете в нея положителна мисъл, че ще ви даде сили. Нали затова се храним? А не просто, за да се натъпчем. Важно е да слушаме сигналите на тялото си, а не да се насилваме. Аз съм вегетарианка от малка, не чувствам потребност да ям месо, ако обаче на човек му се хапва, по-добре да си хапне. Баща ми казваше, че белият равнец пречиства кръвта и организма. Кръвта е тялото на нашия дух. Имайки чиста кръв, ние ще имаме чисто тяло и духовно, и физически. Разбира се, и с билките не бива да се прекалява. А когато сутрин отпивам вода, си казвам: сила и светлина за ума, живот за сърцето, здраве за тялото“, споделя Лили.
Народната медицина препоръчва чай и запарка от бял равнец при болезнени спазми в корема, чревни възпаления, увеличено и болезнено газообразуване. Билката неутрализира стомашните киселини и стабилизира функциите на стомаха, предпазва от вътрешни кръвоизливи или съдейства за по-бързо възстановяване след вътрешно кървене. С чай от бял равнец или 2-3 чаши умерено силна запарка може да се подпомогне работата на сърдечносъдовата система, да се балансира състоянието при гръдна жаба.
„За чаша чай от бял равнец е достатъчна една препълнена лъжичка билкова маса. Залива се с 250 мл вряла вода и след няколко минути, след като поизстине, се прецежда“, казва Лили. За нея пиенето на целебната напитка е закон. „Освен това всяка вечер плискайте вода със стайна температура върху затворени очи. 12 пъти върху едното, 12 пъти върху другото, след това повторете 13 пъти първото, 13 пъти второто. Общо 25 пъти за всяко око. Това изчиства добре очните дъна. Аз го правя цял живот“, допълва тя.ретро

Публикувана на
13 Февруари 2023 година