Новина от категория България
Архив на публикациите

Българка задигна знакова статуя в Кипър, предаде я за скраб

Българка е задържана за кражба на бронзова статуя в град Пафос, Кипър. Нашата сънародничка задигнала един от символите на пристанището в кипърския курортен град в края на миналата седмица. За издирването на злосторника местните власти бяха обявили награда от 1000 евро.
В сряда е задържана 33-годишна българка за кражба на емблематичната бронзова статуя „Момичето с обръча“, създадена от известната местна художничка Йота Йоаниду.
Статуята краси сърцето на крайбрежния град от 2019 г., беше открадната в ранните часове в петък. Камерите за видеонаблюдение в района са записали двама извършители, които се приближават до скулптурата, насилствено я изтръгнали от основата и я влачили до място, където вече камерите нямат достъп. Това е и мястото, където полицията смята, че е било паркирано превозното средство, в което отмъкнатото произведение на изкуството било натоварено.
Мотивът за тази безпрецедентна акция вероятно е била продажбата на мед – материала, от който е направена статуята. Йоаниду, която беше много притеснена, че работата й ще бъде унищожена по такъв начин, беше обявила парична награда от 1000 евро за информация, която да помогне на полицията да открие творбата и да арестува извършителите. Йота Йоаниду е скулпторка, родена в Пафос. Нейните творби са разположени на пристанището на Пафос, Стария град и също така са показвани в Съединените щати, Кувейт и Гърция.телеграф

Публикувана на
03 Февруари 2023 година