Архив на публикациите

ЧРД на баба меца

Мечката Свобода навършва 34 години, но проспа рождения си ден, съобщиха от варненския зоопарк.
„Днес нашата усмихната мечка Свобода навършва 34 години! Пожелаваме й още дълги години да е сред нас, като за спокойния й живот грижата е наша. Тя все още подремва, но като се събуди, ще я изненадаме с любимите й лакомства! Надяваме се да радва и вас - нашите посетители, толкова, колкото радва нас!“, пише на страницата за рождения ден на Свобода.
Тя пристига през 2008 г. от зоопарка в Русе заедно с партньора си Карамуш. През 2014 г. той почина и оттогава Свобода е сама.
„Тя не би приела друг, защото мечките са изключително моногамни животни“, разказа преди време уредникът в зоопарка Пламена Каразутева.
За 14-те години, в които мечката е в зоопарка, тя е успяла да се пригоди към местообитанието и атмосферата и завладява посетителите със своя естествен чар. „Екипът на зоопарка се радва на нейното дълголетие, което е признак, че тя се чувства добре психически и физически“, коментира още уредникът.
Директорът на зоокъта Иванка Стоянова пък разказа повече за нрава на Свобода. Тя споделя, че привидно животното изглежда тромаво, но всъщност е изключителен ловец и лови всичко, което попадне в клетката й. Не я притеснява единствено присъствието на котка, която влиза и излиза от обитанието й съвсем необезпокоявано.
За студените месеци в бърлогата на Свобода бе поставена видеокамера, която да я следи по време на зимния й сън.телеграф

Публикувана на
02 Февруари 2023 година