Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Размразяват строежа на мола до Сточна гара

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle не се отказва от строителството на най-големия мол на Балканите, който ще се намира в района на Сточна гара. От името на "Непи Прожект Фор" ЕООД в РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за изграждането на търговско-развлекателен и административен комплекс "Променада" .
Имотът е разположен на главна градска пътна артерия - бул. „Христо Ботев“ и бул. „Найчо Цанов“ и се намира в непосредствена близост до градския център и други търговски обекти, на две от най активните градски пътни артерии. Обектът заема пространството на целия квартал №170, като контурът му се затваря от новопроектираната обслужваща улица, свързваща кръстовището при улица „Авксентий Велешки“ и новото кръгово движение при надлез „Родопи“. Улицата ще преминава до терена на ЖП линиите.
"Започваме работа по проекта. В момента правим първите стъпки, внесли сме инвестиционното намерение в РИОСВ-Пловдив и чакаме одобрението. След това ще преминем към подготовка на самите проекти и до дни ще започне разчистването на терена", каза Румен Хорев от „Микс консултинг груп“.
Сградата ще съдържа едно подземно ниво, едно приземно ниво, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и паркинг.
NEPI, която е собственик и на столичните молове Serdika Center и Paradise Center, обяви планове да построи нов търговски център в Пловдив още през 2018 г., но проектът беше съпътстван от забавяния. Молът трябваше да се появи на терен от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара в града, който беше придобит за над 17 млн. лв. Първоначалните очаквания на NEPI бяха търговският център да отвори врати до края на 2020 г., а в отчета на компанията за 2019 г. срокът беше изместен за края на третото тримесечие на 2021 г. Пандемията обаче принуди южноафриканския фонд да замрази някои проекти в Централна и Източна Европа, един от които беше и този в Пловдив.
Общата инвестиция в него е 150 млн. евро. От компанията заявиха, че ще дарят безвъзмездно близо 8 дка земя на Общината за изграждането на нова пътна инфраструктура - oбcлyжвaщa yлицa мeждy мола и жп линиятa, зa диpeктнa вpъзкa мeждy кpъcтoвищeтo нa бyл. „Xpиcтo Бoтeв“ и „Aвкceнтий Beлeшки“ c бyл. „Haйчo Цaнoв“ и пocoкaтa „Aceнoвгpaдcкo шoce“. Решението е добро и ще отпуши трафика около Сточна гара.марица

Публикувана на
01 Февруари 2023 година