Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Испанка е най-възрастният човек

Мария Браняс Морера, родена през 1907 г., стана най-възрастният човек в света след смъртта на Люсил Рандон, която почина на 118 години във френския град Тулон, пише debati.bg.
Мария Браняс Морера е преживяла две световни войни, гражданската война в Испания, Грипната пандемия от 1918 г. и Пандемията от Covid-19.

Тя попадна в световните заглавия, след като оцеля след боледуване от Covid-19 през май 2020 г. Припомняме, че пандемията превърна Испания в една от най-силно засегнатите страни преди пускането на ваксините. Смяташе се, че тя е най-възрастният оцелял от Covid -19.
Морера приписва дълголетието си на „…ред, спокойствие, добра връзка със семейството и приятелите, контакт с природата, емоционална стабилност, без притеснения, без съжаление, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора.“
„Мисля, че дълголетието е свързано и с късмета“, допълва Морера.
Тя е родена в Сан Франциско на 4 март 1907 г., една година след като родителите ѝ се преместват от Испания в САЩ. Семейството й се завръща в Испания осем години по-късно и се установява в Каталуния. Оттогава Морера живее там.
Баща й умира от белодробна туберкулоза по време на океанското пътуване от САЩ до Испания. Маршрутът е заобиколен, защото Първата световна война прави преминаването през Северните морета опасно, така че корабът трябвало да премине през Куба и Азорските острови, спомня си Морера.
През 1918 г. пандемията от испански грип започва да обхваща света. Когато Морера е на 29 години, избухва испанската гражданска война, оставяйки я с „много лоши спомени“. Втората световна война следва скоро след това.
Морера създава семейство със съпруга си, лекар на име Джоан Морет, с когото имат 3 деца, 11 внуци и 13 правнуци.
В деня на сватбата, след часове чакане, двойката научава, че техният свещеник неочаквано е починал. В църквата няма телефон, за да се обадят, така че семейството се качва в кола и тръгва да търси друг свещеник.
Оттогава насам Морера възприема напредъка в технологиите, и по-специално социалните медии и цифровите комуникации. Тя използва устройство за преобразуване на глас в текст и има акаунт в Twitter, за да поддържа връзка с близките си.
„Животът не е вечен за никого. На моята възраст новата година е подарък, скромен празник, красиво пътуване, момент на щастие. Нека се радваме на живота заедно“,, пише тя в Туитър на Нова година.
Старческият дом, в който живее Морера, обяви, че ще организира частно парти по случай признанието ѝ за най-възрастния жив човек в света от Гинес.

Публикувана на
27 Януари 2023 година